27.6 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒOp & EdOpiniiCine va cรขศ™tiga alegerile prezidenศ›iale din Romรขnia?

Cine va cรขศ™tiga alegerile prezidenศ›iale din Romรขnia?

รŽntrebarea din titlu este pe buzele tuturor. Pe cine vrea Hegemonul? Cum sunt aศ™ezate astrele รฎn constelaศ›ia europeanฤƒ? Cui รฎntinde pฤƒtura magicฤƒ establishment-ul de la Bruxelles? Sunt รฎntrebฤƒri prosteศ™ti. Niciun candidat nu poate fi turbo-propulsat de mecanismele occidentale de putere, fฤƒrฤƒ a avea o combustie internฤƒ. Mai pe ศ™leau, o anumitฤƒ recunoaศ™tere naศ›ionalฤƒ trebuie validatฤƒ de analiza variabilelor dependente ศ™i independente. 

Alegerile prezidenศ›iale nu sunt concursuri de frumuseศ›e, nici de รฎnศ›elepciune, ci evenimente memorabile, prin care se รฎntrec alter-ego-urile diferitelor profiluri de alegฤƒtori. 

รŽnsฤƒ un lucru pare cert: Occidentul e mult mai rafinat รฎn ceea ce priveศ™te mecanismul de seducศ›ie electoralฤƒ. Laboratoarele democraศ›iilor occidentale au probe de sol ศ™i de turnesol privind aspiraศ›iile alegฤƒtorilor, dar ศ™i mฤƒsurile reale ale valorilor electrostatice ale candidatului pus pe post de pendul, รฎn primฤƒ fazฤƒ de reglaj energetic, apoi slobozit รฎn lume cu aura de โ€œcatindatโ€, vorba lui Caศ›avencu, รฎn stare sฤƒ producฤƒ magnetism social.

Meseria de producฤƒtor de preศ™edinศ›i pe bandฤƒ rulantฤƒ nu s-a inventat รฎncฤƒ. O asemenea unealtฤƒ samavolnicฤƒ nici nu ar fi lฤƒsatฤƒ sฤƒ existe. Electoratul trebuie sฤƒ rฤƒmรขnฤƒ convins de principiul fundamental al democraศ›iei: votul conteazฤƒ.

Bฤƒrbat misterios cu joben รฎn pฤƒdure ceศ›oasฤƒ

Sigur cฤƒ cititorii noศ™tri nu sunt naivi ศ™i cunosc angrenajul, ecosistemul ศ™i mecanismul de aducere la putere a unor personaje lipsite de charismฤƒ, ศ™anse sau abilitฤƒศ›i de รฎnvingฤƒtor, fiind mรขnuite de pฤƒpuศ™ari. Hegemonul a inventat maleficul halou al urii generalizate, cฤƒzut ca un stigmat asupra celor nefrecventabili. 

Nu รฎntรขmplฤƒtor, โ€œHarry Potterโ€, romanul lui J.K. Rowling, a avut un imens succes de librฤƒrii. Pentru ca personajul pozitiv sฤƒ vรขndฤƒ, a fost creat Voldemort-ul, ca referinศ›ฤƒ negativฤƒ. Astfel, binele era mai oglindit. 

Dacฤƒ s-a fฤƒcut ceva cu ajutorul serviciilor secrete obediente Vestului a fost demonizarea nefrecventabililor, รฎnflฤƒcฤƒrรขnd mulศ›imea sฤƒ lupte pentru victoria unui necunoscut, dar prezentat ocoศ™ – ca alternativฤƒ. Procedura, rulatฤƒ de mai multe ori, a devenit o constantฤƒ a strategiilor electorale post-comuniste din Romรขnia.

De data aceasta, sistemul nu a mai avut cheful, determinarea sau puterea de a crea un personaj negativ, cu rol de paratrฤƒsnet. Astfel, competiศ›ia e neviciatฤƒ de factori de turbulenศ›ฤƒ electoralฤƒ, practic, de sisteme parazitare, cu scopul de a convinge pe cei slabi de inimฤƒ sฤƒ aleagฤƒ soluศ›ia convenabilฤƒ establishment-ului. 

Nu ศ™tim care dintre candidaศ›ii anunศ›aศ›i deja pleacฤƒ din poll-position cu prima ศ™ansฤƒ. N-avem mฤƒsurฤƒtori sociometrice. โ€œSondoriiโ€ au livrat procente dupฤƒ mฤƒsura decarului de mii de euro, pus la arcuศ™, ca rapsodia electoralฤƒ sฤƒ sune mai de-acasฤƒ, din tinda celui care organizeazฤƒ mezanplasul. Mai pe ศ™leau, care a plรขns masa รฎn pokerul electoral.

Mฤƒsurฤƒtorile, la fel ca aprecierile analitice, sunt dupฤƒ ureche. Nu toate arcuศ™urile formeazฤƒ o simfonie, asta o ศ™tim de la maestrul Celibidache. Dar ce nu cunoaศ™tem nu poate constitui o analizฤƒ cu valoare predictivฤƒ. 

Mulศ›i chemaศ›i, puศ›ini aleศ™i, ar zice cititorii din Evanghelii. N-avem intenศ›ia sฤƒ facem un clasament รฎn ordinea alfabeticฤƒ a candidaศ›ilor la preศ™edinศ›ie. E dreptul fiecฤƒrui romรขn la competiศ›ie liberฤƒ. Cu cรขt mai mulศ›i, cu atรขt distracศ›ia e mare. Jurnaliศ™tii se bucurฤƒ de puseurile inflaศ›ioniste de personalitฤƒศ›i, รฎn stare sฤƒ-ศ™i sacrifice stima de sine, รฎn folosul partidului din care emanฤƒ. Are ศ™i locomotiva ศ›elul ei รฎn viaศ›ฤƒ. Nu doar sฤƒ pufฤƒie pe nฤƒri sau sฤƒ fie ucisฤƒ de micuศ›ul Ivan, รฎn luptฤƒ cu samovarul.

Ne place sau nu, alegerile prezidenศ›iale nu sunt competiศ›ii de valori, ci de stฤƒri. Electoratul nu alege un bฤƒrbat sau o femeie deศ™teaptฤƒ, ci unul descurcฤƒreศ›, ศ™mecher, abil รฎn a face combinaศ›ii. Subconศ™tientul reverbereazฤƒ รฎn anii de alegeri. Votanศ›ii preferฤƒ sฤƒ-ศ™i satisfacฤƒ alter-ego-ul. Sฤƒ punฤƒ รฎn luminฤƒ faศ›a nevฤƒzutฤƒ, ianusistฤƒ!

Din psihologie, se ศ™tie cฤƒ oamenii viseazฤƒ sฤƒ parฤƒ ceea ce nu-s. Cรขnd nu reuศ™esc sฤƒ-ศ™i etaleze personalitatea ascunsฤƒ, caracterul bipolar revendicฤƒ un anume candidat ศ™i merge cu el pรขnฤƒ la capฤƒt. 

รŽn timpul campaniilor electorale, alegฤƒtorii se implicฤƒ mai mult emoศ›ional, decรขt raศ›ional. Ei sunt dispuศ™i sฤƒ intre rapid รฎntr-o echipฤƒ de susศ›inere a candidatului ce pare bun pentru grupul din care individul face parte. De aia se ศ™i zice cฤƒ, uneori, se โ€žvoteazฤƒ cu turmaโ€.

Deศ™i nu suntem de acord, votul nu se dฤƒ pe bazฤƒ de concepte, de teme de campanie, de proiecte de ศ›arฤƒ, ci pe marginea trฤƒirilor ศ™i a percepศ›iilor senzitive. 

Aristotelianul zoon-politikon nu a mai rฤƒmas decรขt prin referatele ศ™i eseurile ศ™tiinศ›ifice. รŽn practicฤƒ, aศ™a cum ne-a convins George Orwell รฎn โ€œFerma animalelorโ€, unele animale sunt mai egale decรขt altele, mai precis, unii mai reprezentativi ศ™i alศ›ii mai nesemnificativi. 

Alegerile prezidenศ›iale fac parte din tabloul complex al artei seducศ›iei elegante. Nimic despre bovarism, ci despre pragmatismul leadership-ului de esenศ›ฤƒ durฤƒ, cu efuziuni dictatoriale. Nici democraศ›ia n-a mai rฤƒmas aศ™a cum s-a stabilit รฎn Agorฤƒ.

Unii sunt aleศ™i, alศ›ii aspirฤƒ la demnitฤƒศ›i, iatฤƒ o dozฤƒ de parfum democratic! Luaศ›i-vฤƒ รฎn braศ›e iluziile ศ™i devฤƒrsaศ›i-le รฎn prima vรขltoare ieศ™itฤƒ-n cale! De ce? De aia. 

P.S. Suporterii romรขni au croit o mare galbenฤƒ prin vetustele burguri germane. Ei vor vota cu cel mai loial competitor al ศ›ฤƒrii. Dar ศ™i senzaศ›ia de loialitate trebuie fabricatฤƒ…

VOCILE LUMII

Copertฤƒ carte ghid campanie politicฤƒ, votare
Ghid politic de cรขศ™tigare a alegerilor

โ€œFormula de bazฤƒ pentru cรขศ™tigarea alegerilor este simplฤƒ โ€“ candidatul tฤƒu trebuie sฤƒ obศ›inฤƒ mai multe voturi decรขt adversarul. Intrarea รฎntr-un astfel de joc este o artฤƒ. Existฤƒ trei moduri cheie รฎn care poศ›i avea mai mulศ›i votanศ›i decรขt adversarul: รฎn primul rรขnd, asigurฤƒ-te cฤƒ alegฤƒtorii tฤƒi sunt รฎnscriศ™i รฎn listele electorale, convinge-i pe nehotฤƒrรขศ›i, fii persuasivโ€ โ€“ scrie รฎn Ghidul politic de cรขศ™tigare a alegerilor.ย  Doar cฤƒ alegerile nu se cรขศ™tigฤƒ citind cฤƒrศ›i…

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la โ€œRomรขnia liberฤƒโ€ din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Cฤƒpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiศ™, โ€œcฤƒlฤƒul din Christian Tell,โ€ fost torศ›ionar comunist, care a trimis ศ™apte ศ›ฤƒrani din Apateu la moarte, pentru cฤƒ au refuzat sฤƒ intre รฎn colectiv. A publicat celebrele stenograme ale รฎntรขlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceauศ™escu. A fost primul jurnalist romรขn post-decembrist care a stat de vorbฤƒ cu preศ™edintele SUA. Este autorul a nouฤƒ cฤƒrศ›i.
Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ