17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒNicolae Ciucฤƒ: Statele Unite sunt cel mai important partener strategic al Romรขniei

Nicolae Ciucฤƒ: Statele Unite sunt cel mai important partener strategic al Romรขniei

PreลŸedintele Senatului, Nicolae Ciucฤƒ, a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia celei de-a 248-a aniversฤƒri a Zilei Independenลฃei, รฎn care a vorbit despre Parteneriatul Strategic dintre cele douฤƒ ลฃฤƒri.
โ€ž Ne bazฤƒm pe sprijinul ลŸi pe experienลฃa americanฤƒ รฎn materie de apฤƒrare ลŸi dezvoltareโ€, afirmฤƒ Ciucฤƒ. La rรขndul sฤƒu, secretarul genral al PNL, Lucian Bode, a transmis un mesaj vorbind despre valorile comune ale romรขnilor ลŸi americanilor.

โ€Un eveniment excelent organizat de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenลฃei. Ca lider al lumii libere, Statele Unite sunt cel mai important partener strategic al Romรขniei, iar relaลฃiile noastre bilaterale sunt la un nivel ridicat, care continuฤƒ sฤƒ fie consolidat. Pe plan internaลฃional, ambele ลฃฤƒri au poziลฃii similare รฎn protejarea libertฤƒลฃilor ลŸi a drepturilor fundamentale, precum ลŸi รฎn aspecte geopolitice cu greutate, precum rฤƒzboiul din Ucrainaโ€, a scris, miercuri searฤƒ, pe Facebook, Nicolae Ciucฤƒ.

Romรขnia se bazeazฤƒ pe sprijinul SUA cรขnd e vorba de apฤƒrare

Acesta a afirmat cฤƒ Romรขnia se bazeazฤƒ โ€pe sprijinul ลŸi pe experienลฃa americanฤƒ รฎn materie de apฤƒrare ลŸi dezvoltareโ€.

โ€Ca preลŸedinte al Senatului, i-am transmis Excelenลฃei Sale, doamna ambasador Kathleen Kavalec, felicitฤƒri pentru aniversarea a 248 de ani de independenลฃฤƒ a SUAโ€, a mai transmis Ciucฤƒ.

La rรขndul sฤƒu, Lucian Bode, secretarul general al PNL, a transmis un mesaj cu aceeaลŸi ocazie. โ€Am celebrat astฤƒzi la Ambasada Statelor Unite ale Americii din BucureลŸti cea de-a 248-a aniversare a Independenลฃei Statelor Unite. Ca de fiecare datฤƒ, Ziua Independenลฃei SUA este un prilej deosebit care รฎmi aminteลŸte de valorile comune ลŸi relaลฃia bilateralฤƒ solidฤƒ care leagฤƒ Romรขnia ลŸi SUAโ€.

โ€Legฤƒtura dintre Romรขnia ลŸi SUA a fost construitฤƒ pe baze solide de-a lungul decadelor, iar cei 144 de ani de relaลฃii diplomatice dintre Romรขnia ลŸi SUA pe care รฎi marcฤƒm รฎn acest an stau mฤƒrturie pentru angajamentul nostru istoric pe scena internaลฃionalฤƒ.Pe baza รฎncrederii ลŸi viziunii comune, am dezvoltat un parteneriat strategic care este astฤƒzi cel mai puternic angajament pentru democraลฃie, securitate ลŸi prosperitate economicฤƒ pe care statele noastre รฎl pot avea. Pentru mine, consolidarea acestui parteneriat este o preocupare constantฤƒ ลŸi constituie fundamentul pentru un viitor sigur ลŸi pentru valorificarea oportunitฤƒลฃilor comuneโ€, a mai transmis Bode.

Ambasadoarea SUA รฎn Romรขnia, Kathleen Kavalec, a declarat miercuri, รฎn cadrul recepลฃiei de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, cu ocazia celei de-a 248-a aniversฤƒri a Zilei Independenลฃei, cฤƒ รฎn calitate de parteneri ลŸi aliaลฃi รฎn NATO, angajamentul SUA faลฃฤƒ de Romรขnia este de neclintit. Vom fi mereu recunoscฤƒtori poporului ลŸi Guvernului romรขn pentru sprijinul acordat poporului ucrainean, a mai spus ambasadoarea.

Ciucฤƒ e recunoscฤƒtor SUA cฤƒ Romรขnia se plaseazฤƒ pe harta energiei curate a lumii

Romรขnia se plaseazฤƒ pe harta energiei curate a lumii datoritฤƒ sprijinului constant ลŸi substanลฃial oferit de Statele Unite ale Americii ลŸi viziunii coerente a statului romรขn pentru dezvoltarea programului naลฃional nuclear civil, a declarat sรขmbฤƒtฤƒ premierul Nicolae Ciucฤƒ.

โ€Salut anunลฃul preลŸedintelui SUA, Joe Biden, fฤƒcut รฎn cadrul Summitului G7, รฎntr-un moment important pentru Romรขnia ลŸi pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilฤƒ pentru cetฤƒลฃeni ลŸi economie, produsฤƒ รฎn condiลฃii prietenoase cu mediul. Statele Unite ale Americii ลŸi parteneri multinaลฃionali publici ลŸi privaลฃi din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea ลŸi Emiratele Arabe Unite vor finanลฃa cu pรขnฤƒ la 275 milioane de dolari proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din Romรขnia, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) ลŸi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes รฎn vederea sprijinului financiar potenลฃial de pรขnฤƒ la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectuluiโ€, a precizat premierul, potrivit unei postฤƒri pe pagina de Facebook a Guvernului, potrivit agerpres.ro.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ