Cele 32 de țări membre nu au putut elabora un plan de cheltuieli pe mai mulți ani, dar vor mai multă transparență
Anunțul vine cu o săptămână înainte ca liderii Alianței să se întâlnească la Summit-ul de la Washington, din 9-11 iulie.
Pactul care ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare, nu prevede un plan multianual, dar include o clauză privind re-evaluarea contribuțiilor, la următoarele summit-uri NATO, relatează Reuters, citând un diplomat vest-european.
„Trebuie să menținem cel puțin acest nivel de sprijin în fiecare an, atâta timp cât este necesar”
Jan Stoltenberg, secretar general NATO
Jens Stoltenberg este pentru aderarea Ucrainei la NATO, despre care spune că reprezintă garanția securității pentru această țară. Stoltenberg a adăugat că autoapărarea Ucrainei nu înseamnă o escaladare a conflictului, ci este un drept fundamental.
Agenția germană mai notează că aliații au decis, de asemenea, să aibă două rapoarte în cursul anului viitor, prin care să se știe clar cine și ce furnizează Ucrainei. Asta, pentru mai multă transparență, cu privire la împărțirea costurilor în Alianță. În stabilirea acestei distribuții, va juca un rol important mărimea economiilor țărilor.
Aliații nu s-au pus încă de acord asupra formulării, privind aderarea Ucrainei la NATO. Poziția oficială a NATO este că Ucraina se va alătura într-o zi, dar nu în timp ce țara este în război. La summitul de anul trecut, de la Vilnius, s-a spus: „Viitorul Ucrainei este în NATO”.