Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a achiziționat 22 de sisteme de drone de spionaj cu aripă fixă de la compania germană Quantum Systems, într-o tranzacție în valoare de 18,5 milioane de euro, notează defapt.ro.
Potrivit presei internaționale, fiecare dronă costă aproximativ un milion de euro, iar această achiziție a fost intermediată de același german care a facilitat aducerea blindatelor Piranha V în România.
Christian Goettfert, în 2018, era directorul de afaceri internaționale al General Dynamics European Land Systems (GDELS). La începutul acelui an, a sărbătorit semnarea unui contract semnificativ cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România, în valoare de 868 de milioane de euro, pentru furnizarea a 227 de blindate Piranha V. Acest contract a reprezentat una dintre cele mai mari afaceri de armament din România, semnificativă pentru consolidarea capacităților de apărare ale țării. Acum, aceste trece la următorul pas.
Goettfert conduce acum compania germană IBCG Engineering, specializată în consultanță pentru industriile de apărare și aerospațiale, facilitând vânzarea de arme și tehnică militară în schimbul unui comision. Compania se laudă cu o rețea internațională de factori de decizie politici și economici relevanți, printre care se numără și Departamentul pentru Armamente al MApN, condus de generalul-maior Teodor Incicaș.
Romtehnica, compania deținută de Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României, a demarat procedura de achiziție pentru sisteme Mini UAS Clasa I – aripă fixă. Valoarea estimată a contractului a fost de peste 101 milioane lei, aproximativ 20,5 milioane euro. Singura ofertă depusă pentru acest contract a fost cea a companiei germane Quantum Systems, care a avut ca consultant pe Christian Goettfert, cunoscut pentru implicarea sa în afaceri cu armament și tehnologie militară.
Contractul a fost adjudecat pentru suma de 91,7 milioane lei, echivalentul a aproximativ 18,5 milioane euro. Conform condițiilor contractuale, Quantum Systems urmează să livreze 22 de sisteme de drone cu aripă fixă într-un interval de timp de 36 de luni. Aceste drone sunt destinate utilizării militare și vor sprijini capacitățile de supraveghere și recunoaștere ale forțelor armate române.
Contactat pentru un punct de vedere, Christian a declarat:
Din motive de confidențialitate, nu vă putem oferi informații cu privire la solicitarea dumneavoastră. Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să consultați portalurile generale de licitații sau autoritățile responsabile”,
a transmis Christian Goettfert.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!