Sfarsitul anului 2005, adica luna decembrie, si inceputul anului 2006, ne-a adus cateva noutati notabile din toate domeniile cultura, teatru, muzica, artele plastice, carte etc. Ultima seara din 2005 a fost marcata de succesul de rasunet al concertului oferit melomanilor clujeni de solistii de opera Silvana si Romeo Saleno, care, in sala mare a Operei Nationale – dupa concerte sustinute in Ungaria, Franta, Italia si SUA – au incantat pana la extaz publicul cu arii din opere si operete. Ei au fost sustinuti in fundal de un corp de balerini si balerine care au dat viata unui concept coregrafic adecvat.
Apoi, in lumea teatrului, dupa recenta premiera absoluta de la Nationalul clujean cu opera-rock „Richard al III-lea”, o alta piesa de o factura deosebita, de data aceasta la Teatrul Maghiar de Stat din oras, este gata sa infrunte publicul cu piesa lui I. L.Caragiale, „O scrisoare pierduta”, pusa in scena de prestigiosul regizor Tompa Gabor. Avant-premiera care a avut loc a pus in evidenta multe elemente de noutate in montaj, interpretare, scenografie.
Traducerea acestei piese din repertoriul clasic al dramaturgiei romanesti, apartine lui Seprodi Kiss Attila, dramaturgia este semnata de Visky Andras, decorurile de Th. Ciupe, costumele de Carmencita Brojboiu, iar coregrafia de Vava Stefanescu.
Printre noutatile-surpriza ale spectacolului se numara si faptul ca toate personajele lui Caragiale, cu o singura exceptie, sunt interpretate „in travesti” de actrite, iar singurul barbat distribuit in acesta piesa, Bacs Miklos, o va interpreta pe… Zoe Tra-hanache. Premiera va avea loc oficial duminica, de orele 19.00, fiind asigurata si traducerea simultana, in limba romana, la casca…
Apoi, Opera Nationala clujeana organizeaza pentru data de 5 ianuarie, orele 18.30, in colaborare cu Societatea Culturala „Filarmo-nia”, o seara dedicata sopranei Lia Hubic, la implinirea varstei de 95 de ani, amfitrion fiind prof.univ.dr. Nicolae Miu. Dupa aceea va fi pre-zentat spectacolul „Lucia de Lammermoor” de G. Donizetti, in regia lui Tamas Ferkay si condu-cerea muzicala a dirijorului Adrian Morar.
De retinut ca alaturi de cantaretii Operei clujene, Flori Estefan, Sorin Lupu, Florin Pop, Mircea Moisa, Ana Oros si Petru Ghilea, va canta, in rolul Lucia, solista Cristi-na Simionescu-Sandu, de la Opera Nationala din Iasi.
De asemenea, la Timisoara, teatrele scolare din tara s-au reunit, timp de 3 zile, la un festival-concurs initiat de sectia de teatru „Diogene Bihoi” a Colegiului National „Ion Vidu”. Au fost prezenti Ð ne-a informat prof. Rodica Teana Hrelea – interpreti tineri din Bucuresti, Buzau, Braila, Cluj, Sibiu, Targu Jiu si, desigur, Timisoara, care s-au intrecut pe scena. Locul I a revenit timisorenilor cu „Hora domnitelor” de Radu Stanca, iar Marele premiu a ajuns la Targu Jiu pentru creatia originala „Trezirea primaverii”.
Tot la Timisoara au avut loc „Zilele muzicii sacre” a corurilor din oras, iar un alt eveniment cultural a fost aparitia ultimului numar pe 2005 a revistei „Anotimpuri literare”, cu o coperta ce reproduce una dintre lucrarile lui Aurel Ciupe. Bogata a fost si se anunta a fi si in acest an, activitatea editoriala.
Chiar spre sfarsitul anului trecut, prof.univ.dr. Andrei Marga din Cluj-Napoca a publicat alte doua volume de rezonanta internationala.
Una dintre lucrari este in limba engleza, purtand titlul „University Reform Torday (Cluj, Universitiy Press, 2005, 450 pag.), si reuneste scrieri reprezentative pentru conceptia sa asupra universitatii si reformei universitare din Romania si din sistemul european. Al doilea volum este in limba germana – „Bildung und Modernisierung” (Formare si modernizare) Ð si contine studii de filozofie, istorie si unele specifice vietii stiintifice si culturale universitare.
De retinut ca o parte din aceste texte sunt preluate anterior de reviste din Viena, Bonn, Berlin etc.
Noutati la care adaugam aparitia postuma, la Editura „Polirom” din Iasi, a ultimei carti semnate de regretatul Adrian Marino – „Libertate si cenzura in Romania”. Titluri la care se mai adauga „Revolutia romana din 17-22 decembrie 1989” (la Cluj-Napoca), de C. Zarnescu, si un admirabil volum dedicat dramaturgiei lui Gib. I. Mihaescu, semnat de Doina Modola. Asupra unora dintre aceste lucrari vom reveni.