19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis ar putea primi funcția de reprezentant special în relaţia dintre...

Klaus Iohannis ar putea primi funcția de reprezentant special în relaţia dintre UE si Ucraina

Lupta lui Klaus Iohannis pentru o poziție de top în Europa se întețește. După ce președintele României i-a făcut loc lui Mark Rutte la conducerea NATO, acum pare că „pândește” o altă funcție la nivel european.

Iohannis încă speră să obțină un post de conducere la nivelul Uniunii Europene, iar decizia finală va fi anunțată joi seara, 27 iunie.

În prezent, Klaus Iohannis este aproape ignorat de liderii europeni, ceea ce sugerează că ar putea primi doar o funcție simbolică, precum cea de reprezentant special în relația dintre UE și Ucraina, potrivit observatornews. O altă posibilitate este poziția de Comisar European pentru Apărare, după ce principalul candidat, ministrul de Externe al Poloniei, a refuzat această funcție.

Pentru a obține acest post, Iohannis ar trebui să negocieze intens cu premierul Marcel Ciolacu, deoarece PSD își dorește funcția de Comisar European pentru Economie. De asemenea, președintele României încă mai speră la poziția de președinte al Consiliului European. O posibilă soluție ar fi ca Partidul Popular European să ajungă la un acord cu Socialiștii Europeni și să împartă în mod egal mandatul de cinci ani la conducerea Consiliului.

Uniunea Europeană este o uniune de state, nu de partide. Nu este posibil că vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri,

a declarat președintele Klaus Iohannis.

El știe atmosfera de la vârful Uniunii și cunoaște foarte bine chimia pe care o are cu foarte mulți dintre liderii europeni. Funcțiile sunt negociate la nivel politic. Sunt absolut convins că statele din estul Europei pot să fie mult mai bine reprezentate,

a explicat Valeriu Turcan, analist politic.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă