4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInternaționalKim Jong Un și Vladimir Putin, „parteneriat strategic global” care prevede asistenţă...

Kim Jong Un și Vladimir Putin, „parteneriat strategic global” care prevede asistenţă reciprocă în caz de „agresiune”

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un nou pact care include un angajament de apărare reciprocă în cazul în care una dintre țări este atacată.

Acordul a fost încheiat la un summit desfășurat la Phenian, numit de presa occidentală „summit al dictatorilor”, în timpul unei vizite rare a lui Putin în statul izolat ce deține arme nucleare, în timp ce ambele țări se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Occidentului.

Parteneriatul strategic cuprinzător dintre cele două țări, ambele izolate de sancțiuni globale, ar putea extinde transferurile de tehnologie militară către Phenian în schimbul furnizării de muniții de care armata Moscovei are mare nevoie pentru războiul din Ucraina. Oficialii americani au declarat anterior pentru NBC News că astfel de transferuri ar putea spori considerabil programele de arme nucleare și rachete ale Coreei de Nord și ar putea amenința regiunea Asia-Pacific.

Totuși, conţinutul documentului nu a fost dezvăluit în acest moment. Liderul rus a declarat anterior că a fost pregătit un nou „document fundamental” care să servească drept bază pentru relaţiile dintre cele două ţări, iar luni Kremlinul anunţase că acordul privind un „parteneriat strategic cuprinzător” ar reflecta „evoluţia profundă a situaţiei geopolitice din lume”, în condiţiile în care atât Rusia, cât şi Coreea de Nord consideră Statele Unite ca fiind un inamic existenţial.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat pentru presa rusă că acordul semnat între Rusia și Coreea de Nord conține o clauză de apărare reciprocă.

„În conformitate cu articolul patru din tratat, există un acord de a se acorda asistență reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva oricărei țări semnatare”, a declarat Serghei Lavrov.

O nouă eră pentru relațiile Rusia – Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a numit pe Putin „cel mai bun prieten” al ţării sale și a salutat începutul unei „noi ere” în relaţiile cu Moscova

Încă din prima parte a discuțiilor, liderul de la Phenian a dat asigurări că țara sa „sprijină pe deplin operaţiunea militară” a Rusiei în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a fost primit de prietenul său Kim Jong-Un cu o paradă fastuasă. După o plimbare cu limuzina decapotabilă printre miile de coreeni aduși să facă figurație pentru cei doi lideri de stat, Putin și Kim s-au așezat la masa discuțiilor. Şeful Kremlinului a purtat apoi discuţii cu liderul nord-coreean timp de o oră şi jumătate alături de delegaţia sa, urmate de o întâlnire privată. Preşedintele rus l-a invitat pe Kim Jong Un să viziteze Moscova. În timpul nopţii, Kim l-a întâmpinat pe Putin la aeroport şi l-a îmbrăţişat, subliniind o consolidare a relaţiilor, care provoacă îngrijorare la Seul şi la Washington. SUA şi aliaţii lor au acuzat Coreea de Nord că a furnizat muniţie şi rachete Rusiei pentru războiul din Ucraina şi se tem că vizita lui Putin ar putea duce la noi livrări.

Kim, care a accelerat testarea armelor și a stârnit tensiunile cu aliatul SUA, Coreea de Sud, și-a promis miercuri „sprijinul complet” pentru ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Putin, prima vizită în Coreea de Nord în ultimii 24 de ani

Vizita lui Putin de miercuri, prima în Coreea de Nord în 24 de ani, vine în timp ce forțele Kremlinului fac eforturi pentru descoperiri în estul și nordul Ucrainei, în timp ce apărarea Kievului a fost susținută de noi angajamente din partea propriilor aliați.

În timpul discuţiilor de la Phenian, Putin l-a invitat pe Kim Jong Un să viziteze din nou Rusia – de data aceasta la Moscova, după ce s-au întâlnit ultima dată la Vladivostok, în septembrie 2023.

De atunci, cele două naţiuni au consolidat legăturile militare, Nordul fiind acuzat că a furnizat Rusiei muniţie pentru a fi folosită în războiul din Ucraina, în schimbul ajutorului şi al unei presupuse asistenţe tehnologice pentru programul său spaţial, scrie Yonhap.

Occidentul, îngrijorat de noul parteneriat 

Apropierea accelerată dintre Moscova şi Coreea de Nord a trezit îngrijorări în rândul Occidentului, atât americanii, cât şi europenii sunt îngrijoraţi de relația dintre cei doi lideri și îi-i acuză pe nord-coreeni că aprovizionează Rusia cu cantităţi masive de muniţii şi rachete. În același timp, Washingtonul şi Seulul susțin că Rusia a furnizat Coreei de Nord expertiză pentru programul său de sateliţi şi a trimis ajutoare pentru a face faţă penuriei de alimente din ţară.

În martie, Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a pune capăt monitorizării încălcărilor sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord, un cadou major pentru Phenian.

Sprijinul lui Vladimir Putin îi permite lui Kim Jong Un „să-şi diminueze dependenţa” de un alt aliat-cheie, Beijingul, a declarat pentru AFP Vladimir Tihonov, profesor de studii coreene la Universitatea din Oslo.

În acelaşi timp, preşedintele rus „obţine un acces sigur la obuze de artilerie de tip sovietic, de care are nevoie în cantităţi uriaşe în prezent”, a adăugat el.

Această vizită de stat este o modalitate prin care Putin îi mulţumeşte Coreei de Nord pentru că „a îndeplinit rolul de ‘arsenal pentru autocraţie, susţinând invazia sa ilegală în Ucraina”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

Analişti politici cred că deplasarea lui Putin va deschide probabil calea pentru ca cele două ţări să aprofundeze cooperarea militară dincolo de tranzacţiile cu arme, consolidându-şi în acelaşi timp solidaritatea împotriva Statelor Unite. Totuşi, ei consideră scăzută posibilitatea ca cei doi lideri să încheie un tratat asemănător unei alianţe militare. Se aşteaptă mai degrabă să pună accentul pe cooperarea în sectorul economic, deoarece orice tranzacţii de armament şi cooperare militară încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite care interzic programele nucleare şi de rachete ale Phenianului.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Costul și achiziția rovinietei în 2025: Informații importante despre taxa obligatorie pe drumurile naționale din România

Rovinieta rămâne un document obligatoriu pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale și autostrăzi. Tarifele sunt stabilite în funcție de tipul vehiculului și durata...

În 15 ani, numerarul în circulație s-a majorat de 4 ori în România. Creșteri spectaculoase și în zona euro

Numerarul în circulație a înregistrat o creștere semnificativă atât în România, cât și în zona euro în ultimii 15 ani. În România, valoarea acestuia s-a...

Horoscop 21 ianuarie 2025. Racii sunt încurajați să ia inițiativa

Horoscop 21 ianuarie 2025. Află ce ți-au pregătit astrele pentru ziua de astăzi. Horoscop 21 ianuarie 2025 BerbecZiua aduce surprize pentru Berbeci, mai ales din partea...
Ultima oră
Pe aceeași temă