20.5 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie: Două noi sondaje îi dau câștigători categorici pe laburiști în...

Marea Britanie: Două noi sondaje îi dau câștigători categorici pe laburiști în fața conservatorilor

Cu două săptămâni înainte de alegerile legislative din Marea Britanie, două noi sondaje publicate miercuri prezic o victorie istorică a laburiştilor împotriva conservatorilor aflaţi la putere de 14 ani, conform news.sky.com.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul YouGov, laburiştii (centru-stânga) ar urma să câştige 425 din cele 650 de locuri în Parlamentul britanic la alegerile din 4 iulie, “cel mai mare număr din istoria partidului”, cu 39% din voturi.

Conservatorii premierului Rishi Sunak ar urma să obţină 108 locuri, pierzând astfel 257 de fotolii în comparaţie cu actuala componenţă a Parlamentului.

La rândul său, Institutul Savanta a estimat chiar un număr mai mare de locuri câştigate de Partidul Laburist a lui Keir Starmer – 516, dublu faţă de numărul obţinut de Tony Blair în timpul victoriei laburiste din 1997.

Conservatorii ar ajunge astfel la doar 53 de locuri în Parlament, o înfrângere zdrobitoare şi fără precedent pentru partid.

Sondajul Savanta, realizat pentru ziarul The Telegraph, prezice chiar pierderea de către premierul conservator a fotoliului de deputat de Richmond, Yorkshire (nordul Angliei), în faţa laburiştilor, o situaţie nemaiîntâlnită până acum pentru un şef de guvern.

Personalităţi importante, precum ministrul de finanţe Jeremy Hunt, ministrul apărării Grant Shapps şi ministrul pentru relaţiile cu Parlamentul Penny Mordaunt, şi-ar pierde chiar şi ei locurile în Parlament, potrivit celor două institute de sondare a opiniei publice.

Potrivit YouGov, liberal-democraţii şi-ar putea consolida poziţia şi deveni a treia forţă în Parlament cu 67 de locuri, depăşind astfel Partidului Naţionalist Scoţian (SNP) pro-independenţă, care ar avea doar 20 de locuri la Westminster.

Partidul Reform UK, care a înregistrat o creştere în sondajele de opinie după intrarea surpriză în cursă a lui Nigel Farage la începutul lunii iunie, ar obţine primele sale cinci locuri în Parlament, cu 15% din voturi, potrivit YouGov.

Premierul britanic Sunak ar urma să-și piardă locul în Parlament

Rishi Sunak ar urma să devină primul prim-ministru britanic în exercițiu care își pierde propriul loc în Parlament la alegeri, potrivit unui sondaj de opinie Savanta publicat de cotidianul Telegraph înaintea scrutinului național din 4 iulie, scrie Reuters.
Savanta a intervievat aproximativ 18.000 de persoane între 7 și 18 iunie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Emma Răducanu, OUT de la Eastbourne. A fost eliminată de Daria Kasatkina

Emma Răducanu, britanica cu origini române, a suferit o înfrângere în sferturile de finală ale turneului de tenis WTA 500 de la Eastbourne. Ea a...

Speranță pentru agricultori, chiar și în condițiile secetei: un morcov răsare din Ciucă, după negocierile cu Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Agricultorii români se plâng de seceta care a acaparat Europa și țara noastră în special, ce le compromite toate culturile. Se întrevede...

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă