-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalAlegerile anticipate din Franța i-au oferit Londrei titlul de cea mai mare...

Alegerile anticipate din Franța i-au oferit Londrei titlul de cea mai mare piață de capital, după valoare

Scena politică din Franța, unde vor avea loc alegeri anticipate la finalul lunii iunie, a ajutat Bursa de Valori din Londra să detroneze Parisul și să-și recâștige titlul de cea mai mare piață de capital din Europa după valoare.

Traderii și-au îndreptat atenția asupra Franței, unde există temeri tot mai mari că alegerile legislative anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron ar putea reprezenta un succes pentru extrema dreaptă. Un astfel de scenariu ar putea cauza turbulențe politice în întreaga Uniune Europeană, potrivit AFP.

Liderul extremei dreapta din Franța, Jordan Bardella, a îndemnat marți alegătorii să ofere alianței sale o majoritate clară pe 30 iunie, când vor avea loc alegerile anticipate pentru a putea acționa nestingherit ca prim-ministru. Blocul președintelui Emmanuel Macron se află în prezent pe locul trei în sondaje, în urma extremei drepte și a unei noi alianțe de stânga, și se confruntă cu o luptă dificilă pentru a reduce diferența cu mai puțin de două săptămâni înainte de primul tur.

Macron, care și-a pierdut majoritatea absolută în parlament în 2022, a convocat votul legislativ pentru 30 iunie, cu un al doilea tur pe 7 iulie, după ce RN a învins alianța sa centristă în alegerile europene.

Pariul său riscant de a câștiga un control mai bun asupra camerei inferioare a cauzat formarea unor alianțe de ultimă oră între stânga și dreapta cu elemente dure pentru a aduna mai multe voturi în alegeri, cu doar câteva săptămâni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice în iulie și august.

Bardella, în vârstă de 28 de ani, al cărui partid s-a aliniat cu o parte din dreapta tradițională pentru votul din 30 iunie, speră să câștige suficiente locuri pentru a deveni cel mai tânăr lider al guvernului francez.

Bardella le-a transmis alegătorilor că au o „oportunitate istorică de a schimba cursul istoriei”.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de vot, cel mai nou arată că extrema dreaptă ar putea ieși pe primul loc. Potrivit sondajului IFOP pentru canalul TV LCI, RN ar obține 33% din voturi, alianța de stânga Frontul Popular Nou 28%, iar centriștii aflați la guvernare ai lui Macron doar 18%. Totuși, un astfel de rezultat ar însemna că RN ar fi puțin probabil să câștige cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută în Adunarea Națională de 577 de locuri.

Franța, între „ciumă și holeră”

În același timp, prim-ministrul Gabriel Attal, în vârstă de 35 de ani, cea mai tânără persoană care conduce guvernul țării, a îndemnat alegătorii să aleagă candidații partidului său din primul tur ca singura alternativă „credibilă” pentru a împiedica extrema dreaptă și extrema stângă să ajungă la putere.

El a spus că extrema dreaptă și extrema stângă au programe care ar duce Franța „direct la faliment” dacă ar câștiga.

Fostul ministru Francois Bayrou, un aliat cheie al președintelui, a declarat pentru un alt post de radio, Sud Radio, că țara se confruntă cu două „blocuri amenințătoare” pe ambele părți ale spectrului politic.

El a spus că va face tot posibilul pentru a lupta împotriva a două opțiuni pe care le-a descris ca fiind „ciuma și holera”. Președintel Macron era așteptat ieri să viziteze insula Sein, aflată în largul vârfului sud-vestic al Bretaniei, pentru a marca cea de-a 84-a aniversare a apelului liderului rezistenței din al Doilea Război Mondial, Charles de Gaulle, împotriva ocupației naziste. Macron urma să aducă un omagiu celor 128 de insulari care au navigat în bărci de pescuit spre Anglia după ce au auzit apelul lui de Gaulle de a se alătura Rezistenței, a spus Elysee.

De la convocarea alegerilor, Macron – care este la putere până în 2027 – a păstrat un profil scăzut în campanie, care este condusă de mai popularul Attal.

Un videoclip a devenit viral în care un alegător i-a spus lui Attal, în timpul unei opriri în campanie de luni: „Ești în regulă, dar trebuie să îi spui președintelui să-și țină gura închisă”.

Attal a recunoscut că există francezi care sunt „furioși” sau „nemulțumiți de dizolvarea” parlamentului, dar a subliniat că Macron a fost „ales până în 2027”.

Piețele de capital, sensibile la impactul politic

Cu toate că tensiunile din Franța au ajuns în economie, principalele piețe de capital au înregistrat câștiguri solide, iar dolarul s-a întărit ieri, după noi maxime record pe Wall Street conduse de sectorul tehnologiei, în timp ce investitorii așteptau noi date economice din SUA pentru a înțelege mai bine perspectivele inflației.

London Stock Exchange/ Sursa Foto: AFP

Atmosfera pe piețele de tranzacționare era în general optimistă după ce S&P 500 și Nasdaq au închis la noi maxime record luni, datorită achizițiilor continue de titani tehnologici, inclusiv Apple, Intel și Microsoft, pe fondul optimismului legat de inteligența artificială.

Analiștii erau încrezători că piețele sunt bine poziționate pentru mai multe câștiguri, datorită reducerilor anticipate ale ratelor dobânzilor în SUA și rezultatelor financiare solide.

„S&P 500 a atins luni al 30-lea record al anului, ceea ce stimulează entuziasmul pentru acțiunile europene și asiatice”, a menționat Kathleen Brooks, director de cercetare la grupul de tranzacționare XTB.

Investitorii asiatici au continuat achizițiile, cu Tokyo și Taipei închizând cu o creștere de peste un procent, în timp ce au existat și câștiguri semnificative în Shanghai, Sydney, Singapore, Mumbai, Bangkok, Seul și Wellington.

Cu toate acestea, Hong Kong a inversat câștigurile timpurii și a trecut pe roșu.

În Europa, Frankfurt și Paris au continuat avansul de luni, după vânzările masive de săptămâna trecută cauzate de incertitudinea din Europa. Londra era, de asemenea, în creștere la jumătatea zilei.

Investitorii au ignorat datele de marți care arătau că încrederea investitorilor germani a crescut mai puțin decât se aștepta în iunie, după ce cea mai mare economie a Europei a înregistrat o creștere a inflației după luni de scădere.

Indicele de așteptări economice, atent urmărit al institutului ZEW, a crescut ușor la 47,5 puncte, de la 47,1 puncte în mai.

Deși a fost a 11-a creștere consecutivă a indicelui, analiștii întrebați de FactSet se așteptau la o îmbunătățire mai mare a moralului, la 49,5 puncte.

Investitorii vor fi atenți la datele din SUA privind vânzările cu amănuntul, inventarele de afaceri și producția industrială de marți, care vor oferi cea mai recentă imagine a economiei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă