18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialRevelion ca la romani

Revelion ca la romani

Banat: Lumea buna a Timisoarei sarbatoreste trecerea dintre ani cu „Liliacul”

In capitala Banatului a devenit deja o traditie ca lumea buna a orasului sa petreaca Revelionul la Opera. De mai bine de 55 de ani incoace, pe data de 31 decembrie, la Opera din Timisoara bate cu sfintenie gongul pentru spectacolul „Liliacul”.
Desi este oarecum dificil ca dupa atatia ani, in care acordurile operetei lui Johann Strauss au incantat generatii, publicul sa mai poata descoperi ceva nou, fiecare reprezentatie are totusi un farmec aparte. Balul printului Orlovski a adunat si in acest an 600 de melomani cu dare de mana, un bilet la reprezentatia de exceptie pusa in scena de o echipa a Operei de Stat din Viena ridicandu-se la un milion de lei.
Banatenii s-au putut bucura si delecta si in acest an cu un „Liliac” aparte, atat din perspectiva decorurilor, cat si a distributiei. Regia spectacolului a purtat semnatura Dianei Kienast, decorurile au fost realizate de Dessyllas Pantelis, iar la pupitru s-a aflat renumitul dirijor Petru Oschanitzky. In pielea temperamentalului print Orlovski a intrat de aceasta data, intr-un mod absolut fericit, mezzosoprana Aura Twarowska. Dan Spanache a interpretat cu succes rolul-cheie Frosch, Cristian Balasescu l-a intruchipat pe nestatornicul Eisenstein, iar Rosalinda a prins viata gratie talentului sopranei Mariana Sarba.
La fel ca si in anii precedenti, rolul Dr. Falke a fost interpretat de baritonul Dan Pataca, distributia fiind completata de Octavian Vlaicu (in rolul lui Frank), Giorgio Nemeti (Alfred), Mircea Dan Petcu (Dr. Blind), Nicoleta Colceiar (Adela), Narcisa Brumar (Ida) si Ivan Bota (Ivan). Invitatii speciali ai „balului” au fost actorii Radu Gheorghe si Mihai Bisericanu, de la Teatrul National din Bucuresti.
Publicul a fost si el la inaltime. Toalete elegante, fracuri si bijuterii scumpe au fost etalate, insa fara ostentatie, de cei prezenti. Intre acestia, ca de obicei, s-au putut remarca o serie de magistrati si avocati, oameni de cultura si de afaceri locali. Atmosfera a fost aceea a unui bal vienez autentic, Timisoara demonstrand inca o data ca isi merita din plin renumele de „Mica Viena”.

Parang: Salvamontistii au lucrat din greu

Si la munte oamenii au petrecut ca la carte, cabanele fiind pline ochi. Statiunea Parang a fost luata cu asalt de iubitorii sporturilor de iarna, care au vrut sa intampine venirea Anului Nou pe schiuri sau pe sanie, partiile fiind perfecte pentru aceste distractii de sezon.
Salvamontistii au avut serios de lucru, mai ales ca unii tineri au facut abuz de alcool. Seful formatiunii Salvamont Petrosani, Dumitru Barlida, a declarat ca numai in noaptea de 1 spre 2 ianuarie salvamontistii au lucrat din greu pana la 4 dimineata pentru a transporta la Spitalul de Urgenta din oras persoanele care au avut nevoie de ingrijiri medicale.
„Am avut o tanara in coma alcoolica profunda si un baiat din Timisoara cu insuficienta respiratorie”, a spus Barlida.

Arad: Anul Nou cu repetitie

Sute de aradeni au sarbatorit Revelionul de doua ori. Ei si-au petrecut noaptea dintre ani in localuri din Ungaria. Deoarece aceasta tara este cu o ora in urma Romaniei, romanii au solicitat ca sampania sa le fie servita la ora 23.00, ora Ungariei, adica 24.00 – ora Romaniei. Ei au cantat, s-au felicitat si au asteptat si Revelionul tarii in care au hotarat sa sarbatoreasca trecerea in noul an.
Unii patroni de localuri din localitatile din apropierea granitei cu tara noastra au angajat cantareti romani pentru noaptea de trecere dintre ani, au organizat doua focuri de artificii, la o ora distanta pentru a-si multumi clientii. Numarul romanilor care si-au petrecut Revelionul in localuri din Ungaria a fost foarte mare, datorita preturilor extrem de mici si a serviciilor europene.
Si in Arad s-a sarbatorit Revelionul de doua ori. Multe focuri de artificii au inceput in jurul orei 0.00 si au continuat pana dupa ora 1.30. Locatarii multor blocuri din oras, romani si maghiari, au sarbatorit impreuna cele doua revelioane, la doar o ora distanta, in fata blocurilor, cu sampanie si artificii.

Sibiu: Cateva mii de sibieni au petrecut in strada

Cateva mii de sibieni au ales sa petreaca Revelionul in strada, urmarind concertele formatiilor angajate de municipalitate pentru a incalzi atmosfera de pe scena oficiala amplasata in Piata „Cazarma 90” din oras. Cu mic, cu mare, oamenii au inceput sa se stranga in piata in jurul orelor 22.00, atat pentru a prinde un loc bun in fata scenei pe care au concertat cateva formatii, dar mai mult pentru a putea fi in apropierea locului in care urmau sa apara primarul Klaus Johannis si alte oficialitati locale asteptate sa „ingroape” anul 2005 in piata publica.
Asteptarea lor a fost rasplatita, pentru ca aproape de miezul noptii, Johannis, apropiati ai sai si alte oficialitati au ajuns la „Cazarma 90” pentru a ciocni un pahar de sampanie cu sibienii. In zona a fost amplasat in aceasta iarna bradul de Craciun si tot acolo au fost instalate jocuri mecanice si alte instalatii pentru agrement, astfel ca petrecaretii nu s-au plictisit deloc asteptand intrarea in 2006. Ei au profitat si de oferta tarabelor de sarbatori amplasate in piata, unde vinul si tuica fierte, berea de toate felurile si sampania au fost la dispozitia lor tot timpul.
Anul nou a inceput la Sibiu cu felicitarile de rigoare adresate de primarul Klaus Johannis cetatenilor si cu un feeric foc de artificii, acompaniat de chiotele si de strigatele de bucurie ale participantilor. Spectacolul a durat mai bine de 30 de minute, timp in care centrul orasului a fost superb luminat de diversele efecte pirotehnice.

Iasi: Razboiul petardelor s-a mutat si in spatiul virtual

Capitala Moldovei s-a confruntat in zilele care au marcat trecerea dintre ani cu un adevarat razboi stradal, caruia fortele de ordine i-au tinut piept cu greu, fiind adeseori depasite de amploarea evenimentelor. Cartierele marginase ale orasului au fost la cheremul gastilor dezlantuite care si-au facut de cap in cel mai barbar stil cu putinta. Consumul excesiv de alcool si abuzurile alimentare au condus catre spitalele municipiului sute de cetateni. Bubuiturile miilor de petarde si sirenele masinilor Salvarii, Politiei si Pompierilor au definitivat atmosfera de asediu in care s-a gasit Iasiul la cumpana dintre ani.
Primaria municipiului Iasi a organizat un Revelion pe strada gratuit si unul in stil „Vanghelie”, la Sala Sporturilor. Numai ca, spre deosebire de colegul de partid din sectorul 5, Gheorghe Nichita a bagat un pret „de maidan”: 1,8 milioane de lei tacamul. Pe scena amplasata in fata Palatului Culturii au evoluat formatiile DJ Project, Trans Balcanica, Fly Project si Morandi. Din cauza gerului cumplit, playback-ul lui Morandi s-a intrerupt de doua ori, fapt care a starnit ilaritatea miilor de fani. Focurile de artificii s-au succedat in trei valuri, atmosfera devenind incendiara la cumpana anilor.
La granita de est s-a inregistrat cel mai slab trafic din ultimul deceniu. „Pot sa va spun ca nu am mai asistat niciodata la o asemenea pustietate. Nu am avut trafic decat sporadic, deosebirea fata de granita de vest fiind majora. Nu am inregistrat nici un eveniment de la Galati pana la Botosani”, a declarat Vasilica Tataru, purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Iasi.

Alba: Femeie ucisa de artificii

O femeie din orasul Ocna Mures (judetul Alba) a decedat, in noaptea de Revelion, in urma unui accident produs de la focurile de artificii. Adriana Maria Covrig, in varsta de 54 ani, sotia unui consilier local PNTCD, a participat la petrecerea dintre ani organizata in restaurantul hotelului din localitate.
La miezul noptii participantii la petrecere au iesit afara pentru a asista la focul de artificii. Femeia a fost lovita de un element pirotehnic, care i-a provocat fractura deschisa de maxilar superior si hemoragie puternica. Victima a fost transportata la Spitalul Orasenesc Ocna Mures, iar ulterior la Clinica de Chirurgie Maxilo-faciala Cluj-Napoca, unde a decedat. Din primele cercetari a rezultat ca femeia suferea de trombocitopenie idiopatica, boala care se caracterizeaza prin faptul ca nu permite coagularea sangelui in cazul unei hemoragii.
Comandantul Inspectoratului de Politie al judetului, comisarul Tudor Grindean, a declarat ca cercetarile continua in vederea stabilirii imprejurarilor in care a avut loc incidentul. Grindean a completat ca, pana la realizarea autopsiei victimei, nu se poate stabili cu exactitate cauza mortii. Seful IPJ a mai spus ca dupa realizarea autopsiei se va decide si in legatura cu o eventuala raspundere penala in acest caz.

Ilfov: Fiul bulibasei din Sintesti, victima neglijentei

Sambata, 31 decembrie 2005, a fost ziua de nastere a fiului bulibasei comunitatii de romi din Sintesti, Mason Mihai. Barbatul isi sarbatorea implinirea celor 31 de ani impreuna cu familia, rudele si prietenii. La o astfel de aniversare petrecaretilor nu le-a lipsit bautura, care a curs din belsug, si artificiile. In curtea imobilului, Mason Mihai si-a pregatit o adevarata altilerie de artificii. Sase tevi din fibra de sticla cu diametrul de 100 mm si lungi de peste o jumatate de metru alimentate cu incarcaturi pirotehnice explozive actionate printr-un fitil. Putin dupa ora 18.00, sarbatoritul a iesit in curte sa aprinda un „tun” cu artificii. L-a aprins, iar incarcatura exploziva i-a sarit direct in cap. Lovitura puternica i-a fisurat calota craniana, leziuni din cauza carora Mason Mihai a murit in timp ce era transportat la spital. Medicii de la Camera de Garda a Spitalului Bagdasar nu au putut decat sa constate decesul si sa anunte Politia.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă