18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialIn cautarea "albilor Al Qaeda"

In cautarea „albilor Al Qaeda”

Bosnia devine o rampa de lansare pentru atacuri teroriste in Europa. Ceea ce era numai o banuiala a agentilor serviciilor de informatii care opereaza in Sarajevo s-a confirmat pe 19 octombrie, cand politia a arestat patru persoane suspectate de complot terorist.
Cesur Abdulkadir, de origine turca, Mirsad Bektasevici, cetatean suedez de origine bosniaca, Bajro Ikanovici si Almir Bajrici, ambii bosniaci, au fost acuzati ca au incercat sa plaseze o bomba la ambasada britanica din Sarajevo, afirma ieri „Washington Post”, citand agenti secreti occidentali. In apartamentul lor s-au gasit armament, explozibili si o inregistrare video in care cei patru jurau razbunare pentru „fratii” musulmani ucisi in Afganistan si Irak. Un al cincilea membru al celulei a fost arestat, joia trecuta, in orasul Hadzici de langa Sarajevo. In padurea din apropierea casei acestuia au fost gasite zece kilograme de explozibil. Grupul din Sarajevo avea legaturi cu celule din Danemarca si Marea Britanie, afirma sursele citate. Pe de alta parte, Bektasevici (19 ani) administra un website in numele lui Abu Mussab al Zarqawi, liderul Al Qaeda din Irak. Bektasevici, care opera sub numele de cod Maximus, se afla in legatura cu un grup format din cel putin trei persoane din Marea Britanie. Cei trei au fost arestati la inceputul lui noiembrie. La o saptamana dupa raidul din Sarajevo, politia din Copenhaga a arestat patru tineri, cu varste cuprinse intre 16 si 20 de ani, acuzati ca planuiau un atac sinucigas undeva in Europa. Potrivit politiei daneze, actiunea era „iminenta”. Cei patru fusesera in contact prin e-mail si telefon cu acelasi Bektasevici.

Atac la funeraliile Papei

Celula lui Bektasevici nu este, insa, singura din Bosnia. In august – afirma „Washington Post” – politia croata a arestat cinci bosniaci pe care serviciile militare de informatii italiene i-au identificat ca fiind autorii unui plan de atac cu bomba asupra funeraliilor Papei Ioan Paul al II-lea. Grupul, originar dintr-un orasel din nordul Bosniei, incercase sa introduca in Italia lansatoare de rachete, explozibili si detonatoare. Potrivit serviciilor de informatii, complotul a fost dejucat dupa arestarea unuia dintre suspecti la Roma, in luna aprilie.

Arestat din intamplare

In iulie, politia sarba a dat aproape din intamplare peste unul dintre principalii suspecti ai masacrului de la Madrid, de la 11 martie 2004. Marocanul Abdelmajid Bouchar a reusit sa scape de arestare sau de moarte atunci cand politia spaniola a blocat apartamentul in care se ascundeau suspectii. Cand sapte dintre acestia s-au aruncat in aer, Bouchar iesise – se pare – sa… arunce gunoiul. A fugit apoi la Bruxelles, unde a incercat sa faca rost de acte false, dar contactele lui din capitala Belgiei fie erau deja in arest, fie fugeau de politie. Circuland ilegal prin Europa, a fost inchis in doua randuri, in Austria si Ungaria, dar nici una dintre cele doua tari nu s-a obosit sa-i verifice amprentele prin Interpol. Cand politia sarba a facut acest lucru, a intrat in panica. Bouchar a fost arestat si extradat in Spania. Potrivit serviciilor de informatii, el se indrepta spre Bosnia sau spre una din enclavele musulmane din Serbia sau Muntenegru.
Toate acestea demonstreaza ca Balcanii, zona volatila, au devenit principala poarta de intrare a terorismului islamic in Europa. La Sarajevo, CIA si serviciile secrete occidentale au pus la punct un cartier general comun, pentru a tine diversele celule sub control. In opinia acestor agenti, scopul Al Qaeda este sa recruteze teroristi non-arabi, asa-numitii „albi Al Qaeda”, care sa eludeze profilul rasial utilizat de politie pentru a identifica si urmari suspectii de terorism.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă