3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăSalariul mediu net din România a ajuns la 5.217 lei

Salariul mediu net din România a ajuns la 5.217 lei

Câştigul salarial mediu net din România a ajuns la 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creştere cu 32 lei (+0,6%) faţă de luna martie 2024.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11.971 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.787 lei).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,3%.

În luna aprilie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.532 lei, cu 30 lei (+0,4%) mai mare decât în luna martie 2024.

Indicele câştigului salarial real a fost 107,9% în luna aprilie 2024 faţă de luna aprilie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 100,5% în aprilie 2024 faţă de luna martie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 254%, cu 1,4 puncte procentuale mai
mare decât cel înregistrat în luna martie 2024.

INS menţionează că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

Potrivit sursei citate, în luna aprilie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 35,5%, şi în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 27,4%..

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 34,6%.

În sectorul bugetar, în luna aprilie 2024, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor faţă de luna precedentă în învăţământ (-1,7%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,1%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+1,4%). 

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă