Dupa inregistrarea domeniului de Internet si obtinerea gazduirii pentru pagina web, umatorul pas este alegerea uneltelor de programare pentru dezvoltarea site-ului. „Uneltele de programare pentru dezvoltarea site-ului se impart in doua categorii: programe folosite pe calculatorul celui care realizeaza pagina si limbajul de programare folosit pe server.
Pe langa un editor HTML (de exemplu, Dreamweaver sau Frontpage), veti avea nevoie de un program pentru editat imaginile care vor aparea pe site. In functie de complexitatea imaginilor pe care le creati, puteti incepe prin a folosi un program gratuit (GIMP, de exemplu), care ofera posibilitatea de a face operatiuni de baza asupra imaginilor (marire/micsorare, ajustarea contrastului etc.)”, a explicat Cristian Ditoiu, consultant IT. Pentru cei care doresc o prelucrare avansata a imaginilor este recomandat un software profesional, mai puternic, dar care trebuie platit, cum ar fi Photoshop, Fireworks. Cu ajutorul unor astfel de programe pot fi realizate efecte complexe asupra imaginilor.
„Un punct de start poate fi construirea unui site cu ajutorul template-urilor existente in diverse programe sau pe Internet. Folosind un template aveti avantajul ca veti invata din mers, iar site-ul va putea fi finalizat destul de repede”, a mai spus Ditoiu.
Pentru utilizatorii mai pretentiosi, care decid ca site-ul lor are nevoie de functii avansate (formular de contact, cos de cumparaturi, forum etc.), va trebui ales un limbaj de programare in care sa fie dezvoltate functiunile amintite. „Unul dintre cele mai populare limbaje de programare pentru web este PHP, disponibil gratuit. PHP se poate lega la o baza de date cu ajutorul careia sa extrageti (si sa afisati pe site) informatii, sa stocati date. Printre cele mai populare baze de date folosite se numara MySql, disponibila de asemenea gratuit. Folosirea combinatiei PHP si MySql acopera nevoile oricarui site de marime medie. Recomandarea folosirii PHP si MySql o facem in contextul in care sunt gratuite si sunt foarte bine documentate. Astfel, se pot gasi pe Internet, pe langa manuale, comunitati care sa va ajute in rezolvarea problemelor intampinate. De asemenea, exista si versiuni pentru Windows, care se pot instala pe calculatorul personal pentru a putea experimenta in voie functionalitatile oferite”, a incheiat Cristian Ditoiu.