Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda implineste astazi noua ani de functionare. Parte dintr-un obiectiv ambitios lansat pe vremea comunismului, Unitatea 1 ramane, deocamdata, singura functionala din cele cinci proiectate.
Centrala nucleara de la Cernavoda este cea mai mare investitie inceputa in judetul Constanta. Cu un cost de aproximativ un miliard de euro pentru fiecare unitate, cifra finala ar fi trebuit sa ajunga la cinci miliarde de euro! Planurile s-au schimbat dupa 1989, din cauza greutatilor intampinate in obtinerea finantarilor si a intarzierii lucrarilor. In prezent, se lucreaza la Unitatea 2, care ar trebui sa fie data in folosinta in martie 2007. Aici s-au acumulat datorii de 8,9 milioane de euro, in conditiile in care bugetul de stat nu acopera nici macar 2% din valoarea investitiilor.
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca, teoretic, exista planuri de continuare a lucrarilor si pentru Unitatea 3, prin initierea unui parteneriat public-privat, finalizarea urmand sa aiba loc in urmatorul deceniu. Peste ultimele doua unitati s-a asternut insa praful uitarii.
Securitate la maximum
O vizita in centrala nucleara implica o serie de masuri de securitate din partea organizatorilor. Din cand in cand, este permisa intrarea grupurilor organizate de copii sau ziaristi, dar numai dupa reguli foarte stricte. Trebuie, de exemplu, sa te descalti la „usa” centralei, pentru a purta bocanci speciali. De asemenea, este nelipsita casca de protectie galbena (cea mai vizibila culoare din spectru). Intrarea se face sub privirea atenta a oamenilor de paza, care numara fiecare persoana si ii inmaneaza o legitimatie de vizitator. Traseul trebuie urmat cu exactitate, nefiind admisa nici cea mai mica abatere. In cazurile in care ramai in urma sau te ratacesti, oamenii de paza, ingrijorati si furiosi, iti atrag imediat atentia si te incoloneaza. Toate acestea se intampla la vizitarea Unitatii 2, unde inca se lucreaza.
Castelul Bran din Dobrogea
In acest context, primarul din Cernavoda, Gheorghe Hansa, a declarat ca ar dori ca accesul in centrala sa fie mult mai facil.
Primarul localitatii spune ca orasul are cu ce se mandri si nu ar trebui sa tina ascunse aceste realizari. „Centrala este un punct de interes si o mandrie a tarii, nu numai a orasului. Este, fortand comparatia, un fel de Castel Bran al acestei parti a tarii. Ma suna oameni necunoscuti si principala lor intrebare este cum pot vizita centrala”, afirma Gheorghe Hansa. In alte parti ale lumii, chiar si la vecinii nostri bulgari, vizitele in centralele nucleare se realizeaza mult mai usor. Exista, evident, zone restrictionate publicului, dar chiar si unora dintre angajati, dar acestea ocupa o suprafata foarte mica.
Vacile nu mai au unde sa pasca
„Societatea civila din localitate este foarte pretentioasa in privinta centralei. Vrem sa devenim buni riverani ai acesteia”, spune primarul localitatii. In acest sens, la inceputul saptamanii viitoare va avea loc o noua intalnire intre locuitori si reprezentantii centralei nucleare. Autoritatile locale doresc semnarea unui protocol cu acestia, prin care sa se rezolve problemele cetatenilor. Printre acestea se numara si faptul ca in jurul centralei exista o zona de excludere, de un kilometru, unde locuitorii nu mai au voie sa-si creasca animalele domestice. Ei cer despagubiri pentru daunele produse.
Sectorul 7 al Capitalei
Primarul Gheorghe Hansa spune ca problemele centralei au inceput sa se rezolve, odata cu schimbarea guvernarii, de la inceputul anului. Cand sunt diverse lucruri de clarificat, acum se poarta discutii, in mod civilizat, pentru a se ajunge la un compromis. „Pe vremea Partidului Social-Democrat, centrala era un fel de sector sapte al Capitalei”, a spus edilul orasului, explicand ca face referire la „afacerile necurate” care s-au derulat aici in ultimii ani.
In Disneyland-ul visat
Pentru a pune in valoare Cernavoda, este nevoie de mai mult decat podul lui Saligny si Centrala Nuclearelectrica. Este nevoie de vointa si munca. Chiar daca reprezinta un punct de atractie pentru turisti, CNE nu va ajunge niciodata un Disneyland. Atentatele de acum patru ani din Statele Unite ale Americii au inasprit, in intreaga lume, conditiile de securitate la obiectivele strategice. Cu toate acestea, autoritatile locale vor sa faca din Cernavoda o zona mult mai vizitata de turisti. Pana acum, in oras s-a construit un centru de informare, caracterizat insa de primar drept „palid”. Aici exista cateva pliante de informare despre centrala si energia nucleara. Din pacate insa, timpul se scurge. Unitatea 1 este proiectata sa functioneze, la parametri optimi, timp de 30 de ani. Noua s-au irosit deja.