30.9 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăProducția industrială a screscut cu mai puțin de 1%

Producția industrială a screscut cu mai puțin de 1%

Producţia industrială a crescut, în primele patru luni din acest an, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2023, cu 0,8% ca serie brută şi cu 0,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

În perioada menţionată, pe serie brută, industria prelucrătoare a crescut cu 1,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 5,3%, respectiv cu 0,5%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2024, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, producţia industrială a urcat cu 0,2%, creştere susţinută de industria prelucrătoare (+1,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,2%, respectiv cu 0,5%.

Conform INS, în luna aprilie 2024, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,1%, ca urmare a scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-16,7%), industria extractivă (-0,3%) şi industria prelucrătoare (-0,1%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,3%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,3%) şi industriei prelucrătoare (-1,5%). Industria extractivă a crescut cu 3,5%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 12,1%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (+16,9%) şi industriei extractive (+5,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 14,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+6,4%) şi industriei extractive (+3,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 14,8%. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Aleksandar Vucic consideră că intransigența manifestată de Rusia și de Occident fac imposibilă încetarea conflictului din Ucraina

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri că intransigenţa manifestată atât de Rusia, cât şi de Occident, face imposibil de evitat escaladarea războiului din...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Belgia reușește egal și trimite Ucraina acasă de la EURO

Belgia, echipă care face parte din Grupa E, a trimis Ucraina acasă, după un 0-0. Amintim că România s-a calificat de pe PRIMUL LOC...
Ultima oră
Pe aceeași temă