Reprezentantii confederatiilor patronale reprezentative din cadrul Consiliului Economic si Social (CES) vor sa se implice in administrarea Registrului Comertului, activitate care sa nu redevina apanajul exclusiv al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
Patronii au criticat vehement modul in care a fost administrat Registrul, atat in perioada cat el a fost in subordinea Camerei de Comert, cat si in cea in care s-a aflat la Ministerul Justitiei. Cele mai multe critici au vizat birocratia, dar mai ales politica tarifara practicata de acest organism. „Este anormal ca taxa de modificare a actului constitutiv al unei firme sa fie perceputa in functie de numarul de randuri al documentului”, spune Doru Frunzulica, reprezentantul UGIR.
Concret, patronii solicita constituirea unui Consiliu de conducere a Registrului Comertului, care sa fie format din reprezentanti ai CCIR, dar si ai confederatiilor patronale reprezentative la nivel national. Acest consiliu ar trebui sa aiba ca atributii elaborarea unui studiu privind dezvoltarea si functionarea Registrului si stabilirea unei politici tarifare adecvate pentru serviciile oferite firmelor, prin adoptarea de tarife maximale.
Initial, reprezentantii confederatiilor patronale din CES au avansat solutia ca veniturile nete obtinute sa fie impartite intre toate organizatiile comunitatii de afaceri care vor face parte din Consiliu. Ulterior insa, ei au revenit, spunand ca intentioneaza sa faca din Registrul Comertului o organizatie non-profit. Aceasta schimbare brusca de atitudine lasa loc speculatiilor potrivit carora patronatele doresc sa administreze Registrul Comertului pentru a pune mana pe o felie din aceasta afacere extrem de banoasa.
Iesirea la rampa a patronilor vine la scurt timp dupa ce Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care prevede ca Registrul, aflat acum in administrarea Ministerului Justitiei, sa fie repreluat de catre CCIR. „Daca Romania ar fi avut un mediu de afaceri predictibil, nu am fi avut nimic de obiectat, insa nu este cazul. Pe de alta parte, proiectul de lege respectiv nu a fost supus dezbaterii partenerilor sociali, in cadrul CES, asa cum era normal”, spune Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman.
La randul sau, Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903, opineaza ca „nu se poate ca o organizatie privata, cum este CCIR, sa aiba monopolul”, fiind o situatie unica in Romania. „Trecerea Registrului inapoi la Camera de Comert va dezechilibra total mediul de afaceri”, a subliniat Doru Frunzulica.