27.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăInternaționalExtrema dreaptă a câștigat alegerile europarlamentare în Franța. Președintele Macron a dizolvat...

Extrema dreaptă a câștigat alegerile europarlamentare în Franța. Președintele Macron a dizolvat Adunarea Națională

Extrema dreaptă a câștigat alegerile europarlamentare în Franța, la alegerile europene din 9 iunie 2024, iar drept urmare președintele Macron a anunțat că dizolvă Adunarea Națională și că vor fi organizate noi alegeri legislative.

Alegerile legislative se vor desfășura în Franța în două tururi, la 30 iunie și la 7 iulie 2024.

„Voi semna în câteva momente decretul de convocare a alegerilor legislative care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur şi la 7 iulie pentru al doilea”, a anunțat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Partidul RN, fondat de Marine Le Pen sub denumirea Frontul Național, de extremă dreapta, a obţinut în Franța între 31,5 la sută şi 32,4 la sută din voturi, ceea ce îi atribuie 31 de mandate de europarlamentar. Este un număr aproape dublu față de cel al partidului șefului statului, Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi, ceea ce echivalează cu 14 europarlamentari.

Actualul președinte al partidului RN este Jordan Bardella (28 de ani).

Rezultatele în procente sunt, deocamdată, cele indicate de exit-poll.

Alegerile europene s-au desfășurat, în ziua de duminică, 9 iunie, în toate țările membre ale UE. În România și Bulgaria, alegerile pentru Parlamentul European au fost comasate cu alegeri interne.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...

Investiții în comunitățile rome: O soluție cheie pentru criza forței de muncă în Balcanii de Vest

De Neda Korunovska și Zeljko Jovanovic Balcanii de Vest – Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina – se află la...

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă