17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăPoliticăIgnorând romii, principalele partide europene îi împing în brațele forțelor anti-europene: Fundația...

Ignorând romii, principalele partide europene îi împing în brațele forțelor anti-europene: Fundația Roma pentru Europa

Proporția copiilor sub 15 ani dintre romii din UE este de două până la trei ori mai mare decât în rândul populației majoritare. Un nou sondaj arată neîncredere și dezamăgire față de instituțiile politice în rândul romilor din Bulgaria și România. Fundația Roma prezintă modalități de realizare a potențialului complet al romilor prin investiții strategice în educație, formare, participare democratică și producători culturali.

BERLIN: Pe măsură ce cetățenii europeni se prezintă la vot azi, Fundația Roma pentru Europa, principala organizație care militează pentru cei 12 milioane de romi din Europa, a făcut apel la principalele partide să nu ignore cea mai mare minoritate din Europa, deoarece aceasta îi împinge și mai mult în brațele forțelor anti-UE. De fapt, Fundația îi îndeamnă să învețe de la Peter Magyar, bête noire al lui Victor Orban, care a profitat de nemulțumirea publică față de problemele economice ale Ungariei și a făcut pasul rar de a vizita o comunitate de romi defavorizată în timpul unui turneu național de campanie în aproape 200 de orașe și sate. Aceasta este o mișcare îndrăzneață și elegantă a politicianului, care îi va aduce probabil sprijinul celei mai mari minorități din țară.

Partidele politice de frunte ratează o oportunitate importantă, explică Zeljko Jovanovic, președintele Fundației Roma.

Am constatat că eșecul politicienilor de a ajunge la cea mai mare minoritate are consecințe negative. Ignorarea de către principalele partide, combinată cu inegalitatea economică și discriminarea cu care se confruntă deseori romii, erodează încrederea și credința în democrație în rândul romilor, împingându-i să se abțină de la vot și alte activități politice sau, chiar mai rău, împingându-i în brațele forțelor anti-europene.

Un sondaj nou lansat în România a constatat că 73% dintre respondenții romi au spus că nu au fost contactați de niciun partid politic în cele două săptămâni înainte de sondaj. Sondajul, care a inclus 1018 romi, a fost realizat între 16 și 27 mai 2024 de IPSOS S.R.L București pentru Associazione Roma pentru Democrație – Italia. Un sondaj separat în Bulgaria a relevat că 70,9% dintre romi nu au fost contactați de niciun partid politic în ultima lună. Sondajul a inclus 1056 romi și a fost realizat de Global Metrics Ltd, Sofia pentru Associazione Roma pentru Democrație – Italia între 23 și 31 mai 2024.

Romii, care au cea mai mare proporție de tineri, ar trebui să fie un electorat evident pentru politicienii angajați în egalitate, democrație și statul de drept să ajungă la ei, să-i mobilizeze și să le ofere servicii publice,

a adăugat Jovanovic.

Proporția copiilor sub 15 ani dintre romii din UE este de două până la trei ori mai mare decât în rândul populației majoritare. Aceasta înseamnă că va exista și o proporție mai mare de romi printre generațiile viitoare de cetățeni eligibili să voteze și să candideze pentru funcții publice. De exemplu, romii vor reprezenta aproximativ 20% din votanții pentru prima dată în Bulgaria până în 2035.

Încrederea în instituțiile politice în rândul romilor este scăzută. 29,1% dintre respondenții din Bulgaria și 30% din România au spus că partidele politice – inclusiv familiile partidelor din Parlamentul European – „fac promisiuni, dar nu iau măsuri concrete”. 47,8% dintre respondenții din Bulgaria au declarat că „politicienilor nu le pasă ce cred oamenii ca mine”. În România, 37% dintre respondenți au fost de acord puternic cu această afirmație, în timp ce 30% au fost de acord.

Întrebați dacă membrii Parlamentului European „pot apăra interesele și preocupările dumneavoastră”, 38,3% dintre respondenții din Bulgaria și 33% din România au răspuns „deloc”.

Romii sunt dezamăgiți de modul în care democrația, precum și partidele, politicienii și guvernele pro-europene, i-au tratat în ultimii 20-30 de ani. Acest lucru lasă mulți romi deschiși politicilor anti-democratice/autoritare, care depășesc abținerea de la vot și alte forme de participare politică.

În viitor, fundația va investi mai mult în cercetarea atitudinilor și preferințelor politice în rândul romilor și, astfel, va aduce vocile comunităților noastre ca alegători în fața mass-mediei și a factorilor politici,

a explicat el.

Înainte de alegeri, Fundația și rețeaua sa de membri conduși de romi au publicat, de asemenea, strategia lor Roma pentru Europa 2030, care prezintă modalități de realizare a potențialului complet al romilor prin investiții strategice în educație, formare, participare democratică și producători culturali.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă