Președintele Tayyip Erdogan a respins criticile la adresa noului program de învățământ din Turcia și a promis să acorde prioritate „valorilor naționale”, în fața îngrijorărilor că schimbările vor eroda fundamentele științifice și seculariste ale școlilor, notează Reuters.
La sfârșitul lunii trecute, Ankara a aprobat programa școlară, denumită „Turcia Century Education Model”, care va fi implementată treptat începând cu anul școlar următor.
Principalul partid de opoziție, sindicatele din domeniul educației și organizațiile neguvernamentale și-au exprimat toate îngrijorarea cu privire la acreditările democratice și au criticat măsurile menite să pună accentul pe studiile religioase în detrimentul altora.
„Scopul nostru este de a crește tineri cu valori naționale. Cei care se opun mișcării noastre educaționale din cauza unor preocupări ideologice ar trebui să-și pună semne de întrebare”,
a declarat Erdogan, al cărui partid AK, cu rădăcini islamice, conduce Turcia de peste două decenii.
Sub conducerea lui Erdogan, Turcia a deschis multe școli islamice „Imam Hatip”, în conformitate cu obiectivul său de a crea o „generație pioasă”. Măsurile luate anul trecut pentru promovarea valorilor morale tradiționale la elevi, creșterea numărului de lecții islamice și deschiderea de săli de rugăciune în școli au alimentat îngrijorările seculariștilor din țara musulmană.
„Nu vom permite nimănui să se interpună între copiii din această țară și valorile religioase. Perioada în care copiii se confruntau cu discriminarea doar pentru că se rugau și purtau un văl a rămas în urmă”,
a declarat Erdogan, referindu-se la anularea de către acesta a interdicției privind folosirea vălului în școli și instituții publice în anii 2000.
După ce proiectul de programă școlară a fost prezentat spre consultare publică la sfârșitul lunii aprilie, peste 67.200 de comentarii și sugestii au fost trimise pe marginea acestuia în decurs de două săptămâni.
Inițiativa neguvernamentală de reformă a educației a declarat că noua programă școlară „are ca obiectiv principal «creșterea unor oameni competenți și virtuoși», cu un discurs dominat de spiritualitate”. Ministrul educației, Yusuf Tekin, a declarat că guvernul a desfășurat procesul cu o participare democratică suficientă.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!