3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPutin avertizează țările occidentale că Rusia ar putea înarma inamicii lor

Putin avertizează țările occidentale că Rusia ar putea înarma inamicii lor

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat țările occidentale că fac un „pas foarte serios și periculos” prin furnizarea de arme Ucrainei, ceea ce ar putea duce la înarmarea inamicilor lor de către Moscova , potrivit ziuadedolj.ro.

Ucraina s-a bazat foarte mult pe armele furnizate de aliații occidentali pentru a învinge forțele ruse de când a început invazia la scară largă a lui Putin în urmă cu mai bine de doi ani. Și săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a dat, pentru prima dată, Kievului permisiunea de a folosi muniții americane pentru a efectua lovituri limitate în interiorul teritoriului rus, după ce mai multe țări europene au eliminat restricțiile privind modul în care armele pe care le furnizează pot fi folosite.

„Furnizarea de arme unei zone de conflict este întotdeauna un lucru rău”, a spus Putin editorilor de la agențiile internaționale de presă, în marja forumului economic anual de la Sankt Petersburg, miercuri. „Mai ales dacă acest lucru este legat de faptul că cei care le furnizează nu numai că livrează arme, ci și le gestionează.”

Putin a avertizat, de asemenea, că Rusia ar putea riposta dacă se consideră că țările occidentale s-au implicat direct în conflictul din Ucraina.

„În final, dacă vedem că aceste țări sunt implicate într-un război împotriva noastră, ceea ce fac ei le face să fie implicate direct într-un război împotriva Federației Ruse, ne rezervăm dreptul de a acționa în același mod”, a spus el. „În general, duce la unele probleme grave.”

Armata ucraineană a început să folosească sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA pentru a lovi sistemele rusești de apărare aeriană, depozitele de arme și alte ținte militare de pe teritoriul Rusiei, a declarat miercuri un membru al Parlamentului ucrainean pentru CNN.

Yehor Cherniev, vicepreședintele Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații a Parlamentului ucrainean, a declarat că armele americane le-au permis „să reducă în mod semnificativ bombardarea Harkovului de către rachetele rusești S-300”.

În declarațiile sale de miercuri, Putin a spus că Rusia va îmbunătăți sistemele de apărare aeriană pentru a distruge rachetele care sosesc.

Și a ridicat perspectiva unei acțiuni de răzbunare, întrebând de ce Rusia „nu ar avea dreptul să furnizeze armele noastre de aceeași clasă acelor regiuni ale lumii în care vor avea loc lovituri în instalațiile sensibile ale acelor țări care fac asta împotriva Rusiei. ?”

Putin a remarcat, de asemenea, Berlinul pentru critici, în urma remarcilor de săptămâna trecută din partea liderilor Franței și Germaniei, potrivit cărora Ucrainei ar trebui să i se permită să-și folosească armele împotriva țintelor din interiorul Rusiei din care Moscova atacă Ucraina.

Apariția tancurilor germane în Ucraina a dus la un „șoc etic” în Rusia, unde atitudinea față de Germania a fost anterior „foarte bună”, a spus Putin.

„Acum, când spun că vor mai apărea niște rachete care vor lovi ținte pe teritoriul Rusiei, acest lucru, desigur, distruge în cele din urmă relațiile ruso-germane”, a adăugat el.

Vorbind alături de președintele francez Emmanuel Macron pe 28 mai, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Ucrainei i se permite să se apere atâta timp cât respectă condițiile date de țările care au furnizat armele – inclusiv Statele Unite – și dreptul internațional.

„Ucraina are toate posibilitățile conform dreptului internațional pentru ceea ce face. Asta trebuie spus în mod explicit”, a spus Scholz. „Mi se pare ciudat când unii oameni susțin că nu ar trebui să i se permită să se apere și să ia măsuri adecvate pentru asta.”

Ucraina a rugat de luni de zile Washington să îi permită să lovească ținte pe pământul rusesc cu arme americane, în timp ce Moscova a lansat un asalt brutal aerian și terestre asupra Harkivului, știind că trupele sale se puteau retrage pe pământul rus pentru a se regrupa și că depozitele sale de arme nu puteau fi vizat cu arme occidentale.

SUA rămâne fermă în a nu permite Ucrainei să folosească cea mai formidabilă muniție pe care i s-a dat să tragă în Rusia: rachetele cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACMS care pot lovi ținte la 300 de kilometri (aproape 200 de mile) distanță.

În schimb, Ucraina poate folosi doar rachete cu rază mai scurtă de acțiune cunoscute sub numele de GMLRS, care au o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri (aproximativ 40 de mile).

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, ceea ce, în opinia sa, ar putea declanşa un conflict global, transmite Reuters, potrivit epochtimes-romania.com.

După mai bine de doi ani de la declanşarea celui mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Putin a vorbit tot mai mult despre riscul unui conflict global mai amplu, în timp ce Occidentul se gândeşte ce să facă în legătură cu avansarea trupelor ruseşti în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, pentru The Economist, că membrii alianţei ar trebui să lase Ucraina să lovească cu arme occidentale adânc pe teritoriul Rusiei, un punct de vedere susţinut de unii membri NATO, dar nu şi de Statele Unite.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă