29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăPoliticăCNSAS ar putea analiza acuzația contra lui Nicușor Dan, conform căreia actualul...

CNSAS ar putea analiza acuzația contra lui Nicușor Dan, conform căreia actualul primar ar fi fost recrutat de Securitate

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) ar putea lua în discuție acuzația ridicată împotriva lui Nicușor Dan, conform căreia actualul primar al Capitalei ar fi fost pe punctul să fie recrutat de Securitate, în ultimii ani ai comunismului.

Ședința CNSAS este programată în ziua de 4 iunie 2024.

Acuzația privind legătura dintre Nicușor Dan și Securitate a fost adusă în spațiul public în ziua de 3 iunie 2024. După cum se știe, Nicușor Dan candidează pentru cel de-al doilea mandat de primar general iar o asemenea acuzație, indiferent că este sau nu demonstrată, este de natură să-i afecteze imaginea și, drept consecință, să-i scadă numărul de voturi la alegerile din 9 iunie 2024.

Acuzația lansată în ziua de 3 iunie 2024 se bazează pe un document care a apărut pe internet și care ar fi fost elaborat de fosta Securitate. Documentul ar fi din anul 1988. La acel moment, Nicușor Dan avea 17 ani, era elev și era membru al echipei naționale de informatică a României. Documentul atribuit Securității susține că Securitatea ar fi început o campanie de recrutare a lui Nicușor Dan, înainte ca aceasta să plece, în cadrul echipei de elevi români, la Olimpiada internațională de matematică din Australia.

Cu privire la autenticitatea acestui document din anul 1988 s-au exprimat deja rezerve. Una dintre observații este legată de numele altui elev din fosta echipă olimpică a României. În documentul care ar fi din anul 1988, acest elev este menționat cu două prenume, unul dintre ele fiind Petru. Doar că acel fost elev și-a schimbat numele, mult după acel moment, adăugându-și prenumele Petru abia în anul 2006. Deci nu avea cum să figureze cu acest prenume, într-un document din anul 1988.

Exact în ziua de 3 iunie 2024, cu doar câteva ore înainte ca acest document acuzator la adresa lui Nicușor Dan să apară pe internet, un sondaj de opinie îl indica pe Nicușor Dan drept câștigător potențial al alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...

Rareș, acest Toma Alimoș al politicii

Ieșind de la salonul de epilare cu laser, domnului Rareș Bogdan i-a bășit o idee. Ca să n-o uite, și-a notat-o iute pe...

Schimbări în acordarea burselor școlare în noul an de învățământ

Ministerul Educației a modificat Metodologia de acordare a burselor școlare 2024-2025, după trei săptămâni de la începerea noului an școlar. Una dintre condiţiile pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă