Purtatul unui aparat dentar ajută la poziționarea corectă a dinților și la remedierea diverselor anomalii dentare și maxilare. Acest lucru nu numai că îmbunătățește aspectul estetic al zâmbetului, ci și contribuie la sănătatea generală a dinților și a gingiilor, prevenind anumite afecțiuni.
Iată tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar, inclusiv tipurile acestora, cum să ai grijă de el și când ai nevoie de un astfel de dispozitiv.
Cine poate purta aparat dentar
Majoritatea pacienților pot purta un aparat dentar, indiferent de vârstă. Indicațiile pentru purtatul acestuia variază în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient și de natura afecțiunilor dentare. Cel mai bun moment pentru purtarea aparatului dentar este, în general, între vârstele de 9 și 14 ani. În această perioadă, oasele și dinții încă sunt în perioada de dezvoltare, ceea ce face tratamentul ortodontic mai eficient. Aparatul dentar este indicat pentru pacienții ce se confruntă cu următoarele probleme:
- Dinți înghesuiți, suprapuși, nealiniați sau strâmbi;
- Spații mari între dinți (strungăreață);
- Mușcătură incorectă (malocluzie);
- Dinții nu au erupt complet și sunt blocați în os.
După o primă evaluare clinică, medicul ortodont va solicita realizarea unui set de investigații: fotografii de diagnostic, ortopantomograma , teleradiografie, scanare intraorala, toate acestea pentru a obține mai multe detalii despre cazul tău specific și pentru a putea personaliza tratamentul. Dacă ai nevoie de un stomatolog Victoriei, ne poți contacta pentru informații suplimentare.
Tipuri de aparat dentar
În funcție de evaluarea medicului ortodont, acesta va prezenta opțiunile de tratament. Luând în considerare inclusiv nevoile individuale ale pacientului, se alege tipul de aparat dentar. Sunt disponibile diverse tipuri de aparate dentare, fiecare cu un rol specific în corectarea problemelor dentare. Aceste tipuri includ:
- Aparate fixe metalice – conțin bracketi metalici si sunt cele mai accesibile și frecvent utilizate tipuri de aparat dentar;
- Aparate fixe ceramice – sunt asemănătoare cu cele metalice, dar bracketii sunt fabricati din materiale ceramice de culoare similară de cea a dinților, fiind mai plăcute din punct de vedere estetic;
- Aparate fixe din safir – se folosesc bracketi din cristal de safir transparent, fiind mai discrete și rezistente la decolorare;
- Aparate linguale – se montează pe partea din interior a dinților;
- Aparate invizibile – constau în gutiere confecționate dintr-un material transparent și reprezintă o alegere estetică pentru mulți pacienți. O astfel de opțiune o reprezintă aparat dentar Spark;
Aparatul dentar trebuie montat pe o dantură sănătoasă. După ce au fost efectuate fluorizarea, detartrajul și s-au tratat eventualele carii existente, se poate începe tratamentul propriu-zis.
Cum ai grijă de aparatul dentar
În medie, aparatul dentar trebuie purtat atat cat recomanda medicul ortodont , perioada variind de la cateva luni pana la 2 ani. În această perioadă, este important să ai grijă de aparatul tău dentar și să menții o igienă orală adecvată. Iată câteva sfaturi esențiale în această privință:
- Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi, dar și după fiecare masă, folosind o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți;
- Respectă instrucțiunile medicului ortodont;
- Folosește ața dentară și dușul bucal pentru a curata spațiile dintre dinți și cele din jurul aparatului dentar;
- Folosește apă de gură fără alcool după fiecare periaj;
- Evită alimentele tari, crocante sau lipicioase.
Nu uita să te prezinți la controalele regulate la medicul ortodont – te va ajuta nu doar să nu prelungești durata tratamentului ortodontic mai mult decât este nevoie, dar și pentru identificarea unor probleme de igienă necorespunzătoare care ar putea afecta sănătatea dinților tăi și a cavității bucale.
În concluzie, purtatul unui aparat dentar este o opțiune care poate fi luată în considerare de toate categoriile de pacienți care își doresc să corecteze funcționalitatea și estetica danturii lor. Alegerea tipului de aparat dentar depinde de recomandările ortodontului și de preferințele individuale. După montarea aparatului dentar, pacienții trebuie să acorde o atenție deosebită asupra igienei orale.
Sursa foto: Freepik