Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului prezintă „salata tradițională cu icre de crap”, precizând că acest aliment se află „pe lista produselor cu indicație geografică protejată la nivel european”.
” La nivelul UE există un sistem de indicații geografice care permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor. România are 13 produse de indicație geografică protejată recunoscute la nivel european. Introdusă în anul 2021 pe lista produselor cu indicație geografică protejată la nivel european, „Salata tradiţională cu icre de crap” este un produs obţinut pe baza icrelor de crap sărate, ulei de floarea soarelui, apă minerală şi suc de lămâie, cu sau fără ceapă fiartă”, precizează Ministerul Economiei și Turismului într-o postare pe internet.
Denumirea „indicație geografică protejată” arată menținerea constantă de-a lungul generațiilor, pentru obținerea produsului, a anumitor materii prime și ingrediente. Principalele caracteristici ale salatei tradiționale cu icre de crap sunt aspectul, consistența, culoarea, aroma și gustul. Salata tradițională cu icre de crap este astfel o cremă omogenă din icre și ulei, în care iese în evidență frecvența ridicată a boabelor de icre.
Specialitatea tradițională garantată (STG) evidențiază aspectele tradiționale, cum ar fi modul în care produsul este fabricat sau compoziția sa, fără a-l lega de o anumită zonă geografică. Denumirea unui produs înregistrat ca STG îl protejează împotriva falsificării și utilizării abuzive, subliniază Ministerul Economiei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!