Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie – atât pentru a asigura un mediu sănătos, cât și pentru a veni în completarea stilului de amenajare. O încăpere în care ambientul e prea înecăcios nu poate inspira la relaxare și intimitate. Ba din contră, nu face decât să afecteze întreaga rutină de îngrijire.
Ce fel de produse sanitare baie îți trebuie, dar și ce e necesar să ai în vedere pentru a îmbunătăți calitatea aerului poți afla mai jos.
Importanța aerisirii în baie
Baia nu este un o simplă cameră, ci un refugiu pentru a te deconecta de stresul și oboseala acumulate în timpul zilei. Însă, pentru a-ți elibera mintea de energiile negative atmosfera trebuie să fie revigorantă și adaptată nevoilor tale. Așadar, aerisirea corectă trebuie să devină o obișnuință. Beneficiile nu se rezumă doar la nivel funcțional și estetic, ci contribuie la:
Reducerea înmulțirii bacteriilor și implicit a problemelor de sănătate. Umiditatea în exces favorizează apariția petelor de mucegai, dar și a reacțiilor alergice sau a iritațiilor pe piele. Igrasia vine cu repercusiuni foarte mari pe termen lung, mai ales în cazul persoanelor sensibile.
Eliminarea costurilor suplimentare asociate cu deteriorarea materialelor. Infiltrațiile de apă pot afecta vopseaua, gresia sau faianța. Dacă nu vrei să cheltui constant pentru a repara zonele vizate, ar fi bine să investești într-un sistem eficient de ventilație. De cele mai multe ori, deschiderea ferestrei nu e de ajuns.
Crearea unui spațiu personalizat. Mirosurile neplăcute sunt eliminate din start, la fel și riscurile directe asupra sănătății. Pentru a spori efectul olfactiv, dar și pe cel vizual poți folosi inclusiv lumânări parfumate, odorizante de cameră și ghivece cu plante. Vei vedea cum energia va căpăta o notă mai familiară.
Economia resurselor. În băile cu o aerisire deficitară, pereții reci și umezi pot necesita mai multă energie pentru încălzire. Costurile pentru plata facturilor crește implicit, la fel și impactul asupra mediului înconjurător. Dacă vrei să eviți o asemenea situație, nu trebuie decât să optezi pentru rame de aerisire adecvate.
Asigurarea unei stări constante de bine. Expunerea la un mediu revigorant și lipsit de factori poluanți te va ajuta să-ți eliberezi mintea și să te relaxezi. Baia trebuie să devină, pe lângă spațiul alocat îngrijirii personale, o oază de liniște și meditație. Odată ce vei opta pentru obiectele sanitare potrivite, vei observa imediat schimbarea.
Reguli pentru funcționarea optimă a aerisirii
Aerisirea nu presupune doar deschiderea periodică a geamurilor. Pe termen scurt, este o soluție bună, dar nu neapărat eficientă.
Există câteva reguli care te vor ajuta mai mult ca sigur să reduci toate problemele posibile. Iată doar câteva dintre cele mai răspândite:
Investește într-un ventilator performant – Asigură-te că oferă un randament corespunzător cu dimensiunea băii și traficul din încăpere. Montajul nu e deloc greu – tot ce trebuie să faci e să urmezi instrucțiunile producătorului și să te asiguri că e conectat la rețeaua electrică.
Instalează o gură de aerisire – O soluție simplă, care permite circulația naturală a aerului. Este recomandată ca o completare la un ventilator. Fixeaz-o pe perete cu șuruburi sau adeziv special. Ține cont și de materialul folosit, ar fi bine să alegi pentru ceva rezistent la șocuri.
Optează pentru obiecte sanitare și întreține-le corect. Nu folosi produse chimice care conțin substanțe nocive pentru că nu vei face altceva decât să poluezi și mai mult ambientul. Ventilatorul și gura de aerisire ar trebui curățate cel puțin o dată la trei luni pentru a îndepărta praful, murdăria și mucegaiul.
Aerisirea periodică a băii îți poate garanta mai multe avantaje decât crezi. Aplică și tu sfaturile de mai sus și convinge-te singur/ă!