Legea fundamentală a Germaniei a fost ‘un mare dar’ după tirania regimului nazist, a declarat joi preşedintele Frank-Walter Steimeier, cu prilejul unei ceremonii la Berlin de marcare a intrării în vigoare a constituţiei statului acum 75 de ani, relatează dpa, potrivit agerpres.ro.
‘Un dar care trebuie nu doar ţinut minte, dar pe care trebuie să îl preţuim, păstrăm şi apărăm în viaţa de zi cu zi a republicii’, a îndemnat Steinmeier.
Legea fundamentală a Germaniei a devenit una dintre cele mai vechi constituţii din lume şi un model pentru multe altele, a remarcat preşedintele.
Legea fundamentală a însemnat ‘zorii unui viitor mai luminos’, ‘a creat o structură stabilă în care oamenii s-au putut simţi din ce în ce mai acasă şi în largul lor, în care societatea s-a putut dezvolta şi reînnoi’, a spus Steinmeier. ‘Este modelul pentru coexistenţă paşnică într-o societate diversă – conştientă de istorie şi deschisă spre viitor’, a adăugat el.
Un total de circa 1.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi în şi în jurul districtului guvernamental de la Berlin joi, pentru a asigura securitatea ceremoniei, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.
În piaţa din faţa Cancelariei au fost aşteptaţi în jur de 1.100 de invitaţi, printre care şeful guvernului, Olaf Scholz, mulţi prim-miniştri de land, reprezentanţi ai Bundestagului şi ai altor instituţii.
Legea fundamentală a intrat în vigoare pe 23 mai 1949, care este şi data înfiinţării Republicii Federale Germania.
Ungaria: Efectele spectaculoase ale politicilor pro-familie inițiate de Guvernul Orbán
“O precondiție pentru dezvoltarea pe termen mediu și lung a societății și pentru sustenabilitatea Ungariei este reversul pe termen lung al tendințelor demografice“, a declarat Katalin Novák, ministrul ungar al Familiei, Tineretului și Afacerilor Internaționale, responsabilă pentru administrarea politicilor familiale în țara sa. „Obiectivul poate fi atins prin politici familiale stabile, complexe, țintite și flexibile, care să fie capabile să se adapteze nevoilor și condițiilor în schimbare.“
Aceste declarații au fost făcute în adresa „Politicile familiale în Ungaria în spiritul Humanae Vitae și Veritatis Splendor“, pe care dna Novák a prezentat-o la conferința organizată în martie 2018 la Roma, pe tema „Viața umană și familia și splendoarea adevărului: Daruri ale lui Dumnezeu“.
Conferința a fost organizată de Academia Ioan Paul al II-lea pentru Viața Umană și Familie și a avut ca temă enciclicele Humanae Vitae și Veritatis Splendor, la a 50-a și, respectiv, a 25-a aniversare a acestora.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!