3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment....

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate în mandatele de ministru al Turismului deținute de  Constantin – Daniel Cadariu (PNL / Guvernul Nicolae Ciucă) Radu – Ștefan Oprea (PSD / Guvernul Marcel Ciolacu) care au condus LIDO SA, companie în care statul este acționar majoritar, în faliment, ajutând o afacere a fostului ministru de finanțe Bogdan Drăgoi.

Încă de la începutul procesului pentru falimentul LIDO SA, Ministerul Turismului a dat dovadă de noncombat, dovadă în acest sens stând pasivitatea în instanțele de judecată.

După cum a arătat “România liberă”, într-un articol anterior, primul administrator judiciar, Mirela Mihalașcu, și-a depus mandatul desemnat pentru LIDO SA încă de la început.

Surse apropiate procesului au precizat, pentru “România liberă” că Mirela Mihalașcu și-ar fi depus mandatul tocmai din partea numeroaselor presiuni puse de grupurile de interese.

Acum, statul este reprezentat în procesul falimentului LIDO SA de Camelia Andreea Mina.

Aceasta a fost numită ca administrator special de către Ministerul Turismului în noiembrie 2022.

Cu toate acestea Camelia Andreea Mina apare oficial în acte, ca administrator special abia in noiembrie 2023 acest lucru fiind confirmat de declarațiile de avere și interese ale acesteia, care trebuie depuse, conform legii, în termen de 30 de zile de la data numirii.

Reprezentanta aleasă pentru LIDO, bani frumoși de la Primăria Capitalei și AAAS

De profesie avocat, Camelia Mina nu a întreprins mari acțiuni în instanță în numele statului român.

Acțiunile acesteia au fost mai repede formale și s-au dovedit în detrimentul LIDO SA.

Pentru „reușita” falimentului LIDO SA,” Camelia Mina a primit de la statul român-50.496 de lei.

Suspendată din Baroul București, Camelia Mina a lucrat în primăria condusă de Nicușor Dan, în perioada octombrie 2021 – iunie 2022, fiind detașată de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Pentru activitatea din primăria lui Nicușor Dan, Camelia Mina a încasat aproape peste 16.500 de lei, anul trecut.

De la AAAS, Mina a încsat peste 30.000 de lei.

La Ministerul Turismului a fost detașată de la Primăria Municipiului București.

Am încercat s-o contactăm telefonic pe Camelia Mina, pentru a ne oferi detalii despre modul în care a reprezentat statul în procesul privind falimentul LIDO SA.

Reprezentanta LIDO nu ne-a răspuns însă.

De la minister, tăcere

Am încercat să-l contactăm telefonic și pe ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu – Ștefan Oprea, pentru a ne explica modul în care statul s-a apărat în cazul falimentului LIDO SA.

Nu ne-a răspuns nici ministrul.

Am solicitat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) să ne prezinte o cronologie a acțiunilor întreprinse pentru a evita falimentul LIDO SA.

Până la închiderea ediției, nu am primit însă niciun răspuns.

Vom publica răspunsul MEAT, atunci când îl vom primi.

În fapt

Printre “schemele” care au condus LIDO SA către faliment se numără închirierea unor spații de la societatea Akcent.

Spațiile au reprezentat o pagubă totală, deoarece nu au fost exploatate niciodată de LIDO.

Leonardo – Florian Papuc a semnat, pentru LIDO, contractul PĂGUBOS CU Akcent.

Am încercat să-l contactăm pe fostul reprezentat al companiei la care statul este acționar majoritar, însă acesta și-a schimbat numărul de telefon.

Din informațiile noastre, există și o plângere depusă la Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind falimentarea intenționată a LIDO SA.

La data de 2.04.2019, LIDO a încheiat un contract de închiriere a imobilului din Eforie Sud (vila Annunciata), pe o perioadă de 5 ani cu obligația efectuării de investiții și majorarea anuală a prețului chiriei cu 10% și un contract de colaborare cu firma Excel Smart Hub SRL, posesoare a brandului aSpace, în urma căruia a fost închiriată de la societatea AKCENT spațiul din str. Mihai Eminescu nr. 108-112, unde figurează sediul social al LIDO, în vederea amenajării sale ca spațiu de coworking.

Societatea, nemaiputând folosi spațiul conform noii destinații pe fondul restricțiilor economice şi de circulație instituite începând cu luna martie 2020 de autorități pentru prevenirea şi combaterea pandemiei generate de apariţia virusului SARS‑CoV‑2, nu a realizat veniturile necesare pentru plata chiriei spațiului din str. Mihai Eminescu

AKCENT a reziliat înţelegerea cu LIDO şi a demarat o serie de demersuri legale împotriva companiei la care Ministerul Turismului deține cele mai multe acțiuni.

În baza Sentinţei civile nr. 1689/19.02.2021, definitivă prin neapelare în 1.03.2021, pronunţată de Judecătoria Sector 2 Bucureşti în dosarul nr. 1078/300/2021, precum şi a Procesului-verbal de evacuare întocmit de BEJ Bucur Giurgea în data de 19.04.2021, s-a dispus evacuarea LIDO din imobilul închiriat pe str. Mihai Eminescu, în afară de spaţiul aferent arhivei.

LIDO a rămas faptic fără sediul social cu care apărea în evidenţele oficiale, iar situaţia nu a fost remediată din cauza unei lipse evidente de acţiune, iar ministerul de resort ar trebui să ofere explicații pentru această situație.

Schema pentru Drăgoi

După cum a mai arătat “România liberă”, întreaga afacere a falimentării LIDO pare pregătită pentru directorul general al fostei SIF Banat – Crișana, actuala Lion Capital, fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi.

Bogdan Drăgoi Lion Capital
Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana. Inquam Photos / Octav Ganea

Lion Capital a plătit creanța LIDO, doar pentru a obține, într-un final  pachetul de 10% acțiuni pe care compania cu capital majoritar de stat îl are la Grand Hotel Bucharest.

Devine tot mai evident că se urmărește înstrăinarea activelor Lido, către entități favorizate (precum sunt societățile SIF Banat-Crișana / SIF 1 IMGB SA – reprezentate și controlate de Bogdan Dragoi).

Administratorul judiciar care a condus Lido către faliment este, după cum a mai arătat “România liberă”, Consulta SPRL.

Acelaș administrator a fost implicat și în falimentul companiei de stat Rodipet.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă