18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialLocurile de munca, o adevarata provocare pentru tineri

Locurile de munca, o adevarata provocare pentru tineri

Majoritatea tinerilor care acum ies de pe bancile liceului sau sunt in anii terminali ai facultatilor vor sa munceasca. Joburile sunt cautate mai ales de studentii din alte localitati, care doresc sa isi suplimenteze veniturile pentru a-si putea plati locul de cazare in camin sau chiria. Ziarele de mica publicitate din Timisoara abunda in anunturi de angajari. Ba chiar exista rubrici speciale intitulate „bursa fortei de munca”, insa majoritatea ofertelor se termina, invariabil, cu formula „experienta anterioara in domeniu Ð necesara”.
Tinerii sustin ca este o adevarata „batalie” gasirea unui serviciu, ade-seori ei fiind pusi in situatia sa accepte locuri de munca in cu totul alte domenii decat cele in care se pregatesc la scoala. O proaspata studenta la Geografie, Oana Andrasescu (19 ani), a declarat ca si-a trimis CV-urile la peste 20 de firme din Timisoara. „Daca nu ai experienta, si pentru un simplu post de vanzator trebuie sa dai 2-3 interviuri. Pot spune ca eu am avut noroc, deoarece astazi (ieri, 1 septembrie Ð n.r.) am reusit sa imi gasesc un post in vanzari”, a spus aceasta.
De aceeasi parere este si Flavius Doncea (22 ani), student in anul IV la Istorie, care s-a plans ca toti angajatorii cer experienta. „Am trimis o gramada de CV-uri la diferite companii, insa nu m-a luat nimeni pentru ca nu am experienta. Pana la urma am acceptat o slujba la un magazin de haine, insa nu sunt foarte multumit”, a adaugat tanarul.
O alta categorie sunt cei care doresc un „part-time job” (cu jumatate de norma), doar pentru perioada verii. Nici acestia nu se descurca mai usor, intrucat majoritatea angajatorilor doresc un om pe care sa se poata baza pe o perioada mai indelungata de timp.
O sansa pentru studentii din anii terminali sunt asa-numitele „job-shopuri” (targurile locurilor de munca organizate de universitatile timisorene), la care participa mari firme internationale, insa dezavantajul este ca acestea au loc doar o data pe an. La randul ei, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis realizeaza programe prin care incearca sa ii ajute pe studenti, dar si acest tip de actiuni, derulate sub genericul „Bursa locurilor de munca”, au loc tot anual.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă