Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC.
Julian Assange a primit permisiunea de a face apel împotriva ordinului prin care a fost trimis în SUA pentru a fi judecat pentru divulgarea de secrete militare.
Decizia înseamnă că Assange va putea contesta asigurările SUA cu privire la modul în care se va desfășura viitorul său proces și dacă dreptul său la libertatea de exprimare va fi încălcat.
Avocații lui Assange, în vârstă de 52 de ani, s-au îmbrățișat în instanță după ultima hotărâre în această saga juridică.
Aceștia au susținut că procesul împotriva sa – legat de publicarea unor documente extrem de secrete în urmă cu aproape 15 ani despre presupuse crime de război ale SUA – este motivat politic.
SUA susțin că dosarele Wikileaks – care au dezvăluit informații despre războaiele din Irak și Afganistan – au pus în pericol vieți.
Luni dimineață, într-o scurtă decizie, doi judecători de rang înalt i-au acordat permisiunea de a face apel împotriva unui ordin anterior care permitea extrădarea sa către SUA. Aceștia au hotărât că trebuie să i se ofere un recurs complet în Marea Britanie.
Assange s-a opus extrădării din Regatul Unit timp de peste un deceniu, după ce site-ul său Wikileaks a publicat documentele confidențiale ale SUA în 2010 și 2011.
Assange, care se află în prezent în închisoarea Belmarsh, va avea acum la dispoziție câteva luni pentru a-și pregăti apelul, care va viza dacă instanțele americane îi vor proteja sau nu dreptul la liberă exprimare în calitate de cetățean australian.
Sute de persoane s-au adunat în fața tribunalului înainte de pronunțarea hotărârii, iar susținătorii lui Assange au aplaudat la aflarea veștii deciziei.
Aceasta înseamnă că, deocamdată, acesta va rămâne în Marea Britanie.
În cazul în care instanța ar fi dat dreptate SUA, Assange ar fi epuizat toate căile legale în Regatul Unit.
Anterior, luni, soția sa, Stella Assange, a declarat pentru BBC că „va continua să lupte până când Julian va fi liber”, indiferent de decizia judecătorilor.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!