Administratia Combinatului Mittal Steel de la Galati intentioneaza sa preia Electrocentrale SA, iar stirea vine pe fondul unor puternice controverse intre Consiliul Municipal si presedintele Consiliului Judetean Eugen Durbaca, sustinut de grupul sau de conservatori, care isi disputa preluarea centralei in administrare.
Au existat insa si controverse ceva mai vechi, pentru ca Mittal Steel a mai fost interesat de preluarea termocentralei, pe vremea cand seful AVAS Ovidiu Musetescu facea cadouri deosebit de atractive.
Cadourile lui Musetescu pentru Mittal Steel
Controversele in legatura cu privatizarea Electrocentrale SA dateaza din august 2001, din timpul negocierii conditiilor de privatizare a SIDEX, cand ministrul Ovidiu Musetescu a dezvaluit ca a fost acceptata solicitarea expresa a trustului Mittal Steel ca in contractul de privatizare a SIDEX sa fie trecuta si o clauza de diligenta prin care cumparatorul SIDEX-ului are dreptul de preemtiune pentru preluarea Electrocentrale SA. Aceasta conditie impusa de noul patron al combinatului era motivata de faptul ca centrala electrotermica de 535 megawati este amplasata pe plaforma siderurgica si asigura energia electrica necesara functionarii utilajelor combinatului in regim de avarie, productia de agent termic pentru incalzirea Galatiului fiind o activitate secundara. Edilii Galatiului au fost nemultumiti de faptul ca guvernantii au hotarat, fara sa ii consulte, trecerea productiei de energie termica necesara orasului in monopol privat, fapt care putea duce la situatii neprevazute, inclusiv la o scapare de sub control a pretului gigacaloriei. Primarul Dumitru Nicolae, energetician si fost director general al SIDEX, a fost unul dintre cei mai aspri critici ai acestei masuri. AVAS nu a tinut cont de aceste nemultumiri si la ultima AGA tinuta la SIDEX, reprezentatul AVAS, Dan Nicolae Soiman, trecuse pe ordinea de zi si un punct conform caruia Electrocentrale trecea in patrimoniul SIDEX „la un pret ce va fi stabilit ulterior”(?!). Practic, AVAS le dadea celor de la Mittal Steel si Electrocentrale „la pachet” cu SIDEX-ul! Miscarea a esuat din ignorarea unui amanunt elementar: societatea era in portofoliul Termoelectricii, nu al AVAS.
Inca o cadorisire, la jumatate de pret
Imediat dupa aceasta tentativa, Consiliul Municipal a votat preluarea centralei in administrare, iar primarul Dumitru Nicolae si prefectul de atunci, Traian Mandru, si-au inceput demersurile la guvern. Guvernul condus de Adrian Nastase nu a tinut cont de campania de lobby a liderilor PSD Galati, pentru ca avea totusi intentia de a da Electrocentrale tot trustului Mittal. In 2003, in scena a reaparut Ovidiu Musetescu, propunand administrarea Electrocentrale in parteneriat public privat, de Mittal Steel si CLM Galati. Primarul Nicolae si directorul general Narendra Chaudary au incheiat un protocol, dar inainte ca CLM sa se intruneasca pentru a hotari aceasta varianta, Guvernul Nastase a facut o noua miscare surprinzatoare: in februarie 2004, a scos Electrocentrale la privatizare. Conditiile erau de neatins de orice investitor autohton: viitorul proprietar al Electrocentrale trebuia sa demonstreze o cifra de afaceri de 100 milioane de dolari, iar pentru cele 12.263.269 actiuni ale Electrocentrale SA ar fi trebuit sa achite 1.226 miliarde. Noul proprietar mai trebuia sa prezinte un plan de afaceri pe opt ani si sa efectueze investitii de 60 de milioane dolari. Mittal Steel a cumparat caietul de sarcini si a platit garantia de 62 de miliarde, dar nu s-a prezentat la nici una din cele trei licitatii programate in perioada februarie-martie 2004. La a treia licitatie, pretul scazuse la jumatate, dar nici in aceste conditii nu li s-a parut celor de la Mittal Steel ca Electrocentrale ar fi atractiva.
Interese si suspans
Noul interes al Mittal Steel pentru Electrocentrale vine in conditiile in care, conform HG 462, Electrocentrale urmeaza sa fie trecuta la administratia locala. Pe 2 august, CLM Galati a adoptat cea de-a treia hotarare prin care solicita preluarea centralei in administrare. Acum, insa, vrea Electrocentrale in administrare si presedintele CJ Galati, Eugen Durbaca (PC). Durbaca isi bazeaza cererea pe faptul ca 73% din productie este de energie electrica si in aceste conditii societatea este de interes judetean, nu municipal. Se pare ca Eugen Durbaca a si purtat ceva discutii pe aceasta tema cu ministrul Seres. Dar pentru trecerea centralei in administrarea CJ ar trebui o hotarare a consiliului, ce nu poate fi adoptata din cauza ca se opun consilierii PNL, PD si PSD. Asa ca noile intentii ale Mittal Steel de a prelua Electrocentrale creeaza mult suspans intr-un subiect ce parea intrat in amorteala. Decizia finala va fi luata la viitoarea sedinta de guvern, cand proiectul de HG elaborat de Ministerul Administratiei ar trebui sa intre pe ordinea de zi.