6.3 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒMediuLocalnicii curฤƒศ›ฤƒ apele la Roศ™ia Montanฤƒ

Localnicii curฤƒศ›ฤƒ apele la Roศ™ia Montanฤƒ

Localnici ศ™i susศ›inฤƒtori ai Roศ™iei Montane participฤƒ, รฎn ziua de duminicฤƒ, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor din zonฤƒ, din anul 2024.

Acศ›iunea รฎncepe la ora 10.00 รฎn Piaศ›a Centralฤƒ.

Campania se desfฤƒศ™oarฤƒ รฎmpreunฤƒ cu organizatorii „Roศ™ia Montanฤƒ Marathon” ศ™i face parte din proiectul numit โ€žApe Curate รฎn Roศ™ia Montanฤƒโ€.

„รŽn cadrul รฎntรขlnirii de duminicฤƒ, echipa de proiect va prezenta activitฤƒศ›ile care vor avea loc la Roศ™ia Montanฤƒ – tabere de biodiversitate ศ™i muzicฤƒ, ecologie ศ™i istorie localฤƒ, atelier de artฤƒ muralฤƒ cu tematicฤƒ de mediu cu artistul Dan Perjovschi, atelier de scriere creativฤƒ cu scriitoarea Iulia Iordan ศ™i o colecศ›ie de poveศ™ti despre apele Roศ™iei, dar ศ™i activitฤƒศ›i de curฤƒศ›are a malurilor apelor care รฎi vor implica pe copii รฎntr-un mod ludic, interactiv ศ™i creativ. De asemenea, vor exista sesiuni de formare ศ™i consolidare a capacitฤƒศ›ii profesorilor de a transmite informaศ›ii legate de ศ™tiinศ›ele naturii, mediu ศ™i ecologie, prin dezvoltarea de instrumente de lucru la clasฤƒ”, anunศ›ฤƒ un comunicat de presฤƒ.

Se vor organiza acศ›iuni de colectare a deศ™eurilor abandonate pe malurile tฤƒurilor Anghel, Brazi ศ™i ศšarina, precum ศ™i pe cursurile Foieศ™ului ศ™i Roศ™iei. รŽn paralel, vor fi amenajate cinci insule de colectare pe patru fracศ›ii, amplasate รฎn cรขteva puncte din sat.

Proiectul โ€žApe curate รฎn Roศ™ia Montanฤƒโ€ face parte din programul „Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl Romรขnia, รฎn parteneriat cu Asociaศ›ia MaiMultVerde si Asociaศ›ia pentru Relaศ›ii Comunitare. Programul reprezintฤƒ un apel la implicare รฎn combaterea ศ™i prevenirea poluฤƒrii cu plastic a apelor Dunฤƒrii ศ™i afluenศ›ilor sฤƒi, adresat membrilor comunitฤƒศ›ilor ศ™i autoritฤƒศ›ilor publice din localitฤƒศ›ile vizate.

Amintim cฤƒ, รฎn anul 2024, statul romรขn a cรขศ™tigat confruntarea juridicฤƒ รฎn care i se cereau daune uriaศ™e ca urmare a stopฤƒrii proiectului minier de la Roศ™ia Montanฤƒ. Litigiul Roศ™ia Montanฤƒ a dus la 54 de procese, a cฤƒror soluศ›ionare, รฎn beneficiul cetฤƒศ›enilor ศ™i al statului romรขn, a impus o muncฤƒ imensฤƒ, a explicat Marius Harosa, avocat care a reprezentat pro bono, timp de aproape 20 de ani, asociaศ›iile localnicilor din Roศ™ia Montanฤƒ.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ