2.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSănătateRafila dă o veste bună pentru tratamentul cancerului: se înființează primul centru...

Rafila dă o veste bună pentru tratamentul cancerului: se înființează primul centru de Protonoterapie din Europa de Sud-Est

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că joi a fost demarat studiul de piaţă pentru construcţia, la Institutul Oncologic Bucureşti, a primului Centru Naţional de Protonoterapie din Europa de Sud-Est, potrivit spotmedia.ro.

Protonoterapia presupune utilizarea protonilor pentru a furniza o doză de radiaţii care ucid celulele tumorale.

„Protonoterapia se va face, pentru prima oară, în România! Un pas hotărât în direcţia corectă, după cele 7 centre noi de radioterapie deblocate şi finanţate de MS.

Astăzi am demarat studiul de piaţă pentru construcţia, la Institutul Oncologic Bucureşti, a primului Centru Naţional de Protonoterapie din Europa de Sud-Est”, a scris ministrul pe Facebook.

El a afirmat că va fi cea mai mare investiţie în echipamente medicale destinate pacienţilor oncologici pe care a derulat-o Ministerul Sănătăţii.

„Este cea mai mare investiţie în echipamente medicale destinate pacienţilor oncologici pe care a derulat-o Ministerul Sănătăţii. Este o datorie de onoare pentru noi să derulăm şi să finalizăm proiectele pe care le începem”, a mai scris Rafila.

Revoluţionar: o nouă terapie pentru tratarea a cinci tipuri de cancer

Cele cinci tipuri de cancer asupra cărora se desfăşoară investigaţia sunt mielomul multiplu, leucemia, tumorile de prostată, de plămân şi glioblastomul. Acest tratament constă în introducerea unui tip de proteine artificiale, numite BITE, în sistemul imunitar al pacientului pentru a acţiona ca anticorpi. Aceste molecule au două extremităţi care acţionează ca nişte punţi: o extremitate a BITE se uneşte cu o proteină specifică în celula tumorală, iar cealaltă activează celulele T ale pacientului pentru a anihila celulele canceroase.

Celulele T sunt celule ale sistemului imunologic capabile să detecteze şi să atace celulele cu virus ale organismului. Totuşi, nu sunt întotdeauna eficiente, iar unele celule canceroase reuşesc să eludeze riposta lor imunitară. “Moleculele BITE acţionează asemeni unor ochelari pentru celulele noastre T. Ele permit acestora ‘să vadă’ celulele canceroase ca un duşman natural şi să le atace”, a explicat dr. Peter Kufer, creator al terapiei. “Să stârpim rădăcina înainte să crească, aceste este obiectivul nostru”, a explicat el, potrivit Agerpres. Vicepreşedinta companiei medicale Amgen pentru Europa, Isma Benattia, a precizat: “Avem peste 50 de molecule în dezvoltare, 20 dintre ele destinate oncologiei, dar avem şi numeroase proiecte în domeniul bolilor cardiovasculare, neuroştiinţei, inflamaţiilor şi sănătăţii osoase.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă