22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Prefectul anului", premiat cu arest

„Prefectul anului”, premiat cu arest

Cariera de inalt functionar public a lui Radu Prisacaru, cel mai tanar prefect al Romaniei, s-a sfarsit abrupt in arest. Poleiala de vajnic luptator anticoruptie, specializat in demiterea in direct, la TV, a tot felul de functionari si directorasi etichetati la repezeala ca incompetenti sau corupti, s-a spulberat sub greutatea mitei primite. Pana la urma, dupa retinerea lui Prisacaru, la Iasi incepe sa iasa la lumina un intreg clan de politicieni si potentanti locali, implicati intr-un sir lung de afaceri tenebroase din care nu lipsesc tunurile imobiliare cu zeci de hectare de terenuri valoroase. Lucrurile par sa graviteze in jurul deputatului Relu Fenechiu, liderul liberalilor ieseni si nasul de cununie al lui Radu Prisacaru. In folclorul local a ramas intiparit gestul acestuia de a-i darui finului, de ziua onomastica, o sabie cu care urma sa taie „gatul coruptilor”. Pana la urma, „sabia anticoruptie” a lui Fenechiu s-a frant joi seara, intr-un flagrant de luare de mita.

Acum, la Iasi, se spune ca tanarul prefect era doar o rotita intr-un angrenaj mafiot construit de liderii PNL locali, pastorit de nimeni altul decat de presedintele organizatiei judetene a partidului, Relu Fenechiu, cel mai mare artizan imobiliar din capitala Moldovei. Improprietariri, dezmosteniri, zeci de hectare „zburatoare” de la o tarla la alta, toate facute cu binecuvantarea „sabiei anticoruptie”, au facut posibile ridicarea in municipiul Iasi a 1.200 de vile de la venirea in scaunul prefectural a copilului Raducu.

Terenuri zburatoare de milioane de euro

Istoria ultimei tranzactii imobiliare, care a semnat si mandatul de retinere al lui Radu Vasile Prisacaru, a marcat cea mai mare golanie cu terenuri din istoria institutiei. In jurul pranzului, dupa ce infierase in conferinta de presa doi directori ai PD-ului care nu-i conveneau si se hotarase sa opreasca sponsorizarea cu doua milioane de dolari din bani publici a Poli Iasi, incoruptibilul Radu Prisacaru a primit-o pe Severina Sculy-Logotheti, cetatean francez de origine romana, descendentul unei vechi familii boieresti. Arhitecta din Paris avea de rezolvat retrocedarea mosiei din comuna Scanteia, judetul Iasi. Severina Sculy-Logotheti a sosit insotita de consilierul personal in materie de fond funciar, Cristian Maftei. Tot in biroul prefectului a fost chemat tanarul director al Agentiei Domeniilor Statului, Flavius Ionita. Care era problema de se adunase atata lume? Simplu. In comuna Scanteia nu mai exista nici o palma de teren si cele 41 de hectare ale frantuzoaicei trebuiau „rezolvate” cumva, pentru a nu deranja alte interese la Scanteia. Dupa toate aparentele, arhitectul francez nu avea nevoie de toate hectarele si nici nu o interesa pozitia (comuna Scanteia este situata la limita sudica a judetului Iasi, la granita cu judetul Vaslui – n.r.). Ea ar fi dorit mai putin teren, dar „in buricul targului”. Pentru tranzactie a intrat in joc „misitul” Maftei. „Frantuzoaica voia mai putin de 20 de hectare, dar in Copou, unde a primit aprobarea pentru planul urbanistic zonal un cartier de 30 de blocuri. Au fost cedate doua hectare si ceva prefectului si un hectar lui Ionita (directorul ADS Iasi – n.r.) unde vor ei si restul urmau sa fie date in Copou, prin translatii de proprietati”, a precizat directorul unei firme imobiliare din Iasi care cunostea exact obiectul tranzactiilor. Mai pe romaneste, 41 de hectare de la Scanteia au zburat peste 40 de kilometri si s-au transformat in 20 de hectare in municipiul Iasi, din care 16,4 hectare in cartierul rezidential Copou si restul in comuna Miroslava unde prefectul Radu Prisacaru mai avea o „palma” de pamant obtinuta, se pare, din mostenirea sotiei.

Denuntul pleaca de la UMF Iasi

In aceasta suveica a fost bagata si Consuela Norina Forna, decan la Facultatea de Stomatologie, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, care se lupta pentru retrocedarea a 20 de hectare in comuna Miroslava, foarte apropiate de complexul comercial Metro. „Forna urma sa primeasca 6 hectare de teren pe raza comunei Miroslava si alte 14 hectare pe raza municipiului Iasi. Prefectul a semnat ieri (joi – n.r.) aceasta hotarare. Semnarea actului s-a facut in prezenta doamnei Consuela Norina Forna, a avocatului Toni Baltag si a unui functionar din Prefectura. Agentia Domeniilor Statului trebuia sa intocmeasca un protocol de predare-primire a celor doua terenuri de catre comisiile locale de fond funciar. Ulterior, cele doua comisii locale urmau sa stabileasca amplasamentele care reveneau solicitantului”, a declarat subprefectul Tudor Leonte. Anchetatorii sustin ca sotul decanului de la Facultatea de Stomatologie a simtit ca procuratorul terenului sau, Cristi Maftei, si avocatul Baltag urmaresc de fapt folosirea sa pentru translarea terenurilor arhitectului din Paris si implicit scoaterea sa din circuit si a organizat denuntul la DGA. La cateva minute dupa parafarea hartiilor, in cabinetul prefectului au navalit doi barbati imbracati la patru ace. „Nu puteti intra acum la dansul. Este retinut de doi procurori de la Bucuresti cu nu stiu ce probleme”, au fost cuvintele naive ale secretarei lui Prisacaru. Gluma aruncata de biata femeie avea sa se transforme in realitate. Prisacaru a fost retinut de procurori si dus balot la Bucuresti. Impreuna cu el, in Capitala au fost dusi directorul ADS, Flavius Ionita, misitul Cristi Maftei, proprietarul sediului in care PNL Iasi sta cu chirie, si avocatul decanului de la Universitatea de Medicina si al unui saptamanal de succes din Iasi, Toni Cristian Baltag. Anchetatorii sustin ca documentele tranzactiei au fost parafate in fata notarului Ioana Beldeanu, fosta sotie a lui Cristi Maftei.

Un prefect necinstit

Daca studiem trecutul persoanelor retinute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, ele au un numitor comun: deputatul PNL Relu Fenechiu, presedintele liberalilor din Iasi. Prefectul Radu Vasile Prisacaru a fost cununat de Relu Fenechiu si a lucrat, initial, in grupul de firme al magnatului iesean, dupa care si-a dezvoltat propriile afaceri. De ziua sa onomastica, Radu Prisacaru a primit de la nasul sau Relu Fenechiu o sabie cu care urma sa taie „gatul coruptilor” cum s-a exprimat chiar baronul liberal al Iasiului. Flavius Ionita, retinut din functia de director al Agentiei Domeniilor Statului, a fost inainte de alegerile din 2004 directorul comercial al firmei „La Rocca”, apartinand lui Relu Fenechiu. Ionita a fost si administratorul discotecii Maxx Space a deputatului Fenechiu. Localul este de trista amintire, dupa ce, in 2002, aici au ars de vii patru elevi in cadrul unui concurs organizat de Fenechiu si Inspectoratul Scolar Iasi. Cine este vinovat de moartea terifianta a unei copile si mutilarea pe viata a altor trei elevi? Nimeni, procesul fiind taraganat de Fenechiu si in zilele noastre… Cristi Maftei si sotia sa, notarul Ioana Beldeanu, au fost cununati tot de o familie liberala. Nasul sau este nimeni altul decat fostul ministru al Tineretului si Sportului, Crin Antonescu. Mai mult, Cristi Maftei este proprietarul unui imobil in care functioneaza, cu chirie, Partidul National Liberal Iasi. Relu Fenechiu accepta in continuare sa plateasca chirie pentru sediu lui Maftei, contra unor servicii de intermedieri de terenuri, extrem de dubioase. Ca o ciudatenie, dar nu surprinzator, notariatul Ioanei Beldeanu functioneaza intr-un spatiu apartinand cooperativei controlate de prefectul Radu Prisacaru si sotia sa. Firma prefectului, Palora Consulting, functioneaza in acelasi spatiu cu notariatul Ioanei Beldeanu. Cu totul intamplator…

Politicienii se leapada de odraslele lor

Politicienii ieseni, dar si primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, s-au lepadat de Radu Vasile Prisacaru si se scutura la auzul numelui sau. Prefectul de Iasi a fost demis ieri-dimineata de seful Guvernului. Aceeasi atitudine a fost luata de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care l-a demis pe Flavius Ionita. Mai mult, Flutur recunoaste ca in urma cu trei saptamani a fost demarata o cercetare disciplinara impotriva lui Flavius Ionita ca urmare a acuzelor reciproce intre Ionita si juristul ADS, Luiza Arsenie. „Cercetarea a fost inceputa in urma cu doua-trei saptamani, dar nu era vorba despre acuzatii grave, ci doar despre modul in care cei doi angajati, Flavius Ionita si Luiza Arsenie, si-au indeplinit sarcinile de munca”, a spus Tanczos Barna, directorul general al ADS. Relu Fenechiu s-a aratat extrem de surprins de ce s-a intamplat protejatilor sai. „Este o facatura a dusmanilor politici. Nu-l cred in stare pe Radu Prisacaru de asa ceva”, a precizat Fenechiu. Dan Carlan, senator PD, presedintele democratilor ieseni: „Sunt consternat. Dupa toate aparentele, pare sa fie o actiune serioasa si bine fundamentata din partea anchetatorilor. Din pacate, nu pot face o declaratie relevanta pentru ca ar trebui sa comentez informatii aflate de la posturile de televiziune”. Petru Movila, deputat PD: „Este absolut normal ca legea sa fie aplicata, indiferent de persoanele implicate. Sper doar ca aceasta actiune sa nu fie o regizare si o facatura pusa la cale de adversarii politici ai prefectului, pentru ca ar fi cel mai mizerabil lucru care s-ar putea intampla”.

Cine sapa groapa altuia…

Inca de la inceputul mandatului, un adevarat razboi s-a iscat intre prefectul Prisacaru, numit de liberali, si primarul PSD al orasului, Gheorghe Nichita. Conform unor surse, Prefectura Iasi incerca inca de acum o luna sa puna la cale un flagrant care-l viza pe primarul social-democrat. Se pare ca liberalii au cazut in propria groapa, prefectul Prisacaru fiind retinut joi noapte, tot in urma unui flagrant.

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă