Președintele Klaus Iohannis a fost primit de președintele Joe Biden la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în care România se pregătește să cumpere din SUA, contra sumei de 6,5 miliarde de dolari, un număr de 32 de aeronave „invizibile” F-35, care ar fi cele mai puternice avioane de luptă din lume.
Deși se află în Statele Unite doar într-o vizită de lucru (nu în vizită oficială), președintele Klaus Iohannis a fost primit de președintele Joe Biden la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024. Pentru șeful statului român, un obiectiv dinainte stabilit al vizitei la Washington era să primească premiul “Distinguished International Leadership Award” pentru anul 2024, premiu oferit de Consiliul Atlantic din SUA. Dar un mesaj politic și mai puternic transmis cu prilejul vizitei în SUA este primirea lui Iohannis la Casa Albă.
Cu o zi înainte, la 6 mai, simultan cu anunțul transmis de Președinția României la București, Karine Jean-Pierre, secretar de presă al Casei Albe, făcea un anunț similar la Washington. „Președintele Biden îl va primi pe președintele Iohannis al României la Casa Albă pe 7 mai. Liderii vor sărbători 20 de ani de când România e membru NATO. Președintele Biden îi va mulțumi președintelui Iohannis pentru găzduirea militarilor americani în România și va recunoaște numeroasele contribuții pe care România, un aliat fidel al NATO, le-a adus securității pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre. Liderii își vor sublinia sprijinul continuu pentru Ucraina, deoarece aceasta continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei. De asemenea, vor trece în revistă numeroasele domenii în care România și Statele Unite lucrează împreună, inclusiv energia, cooperarea economică și valorile noastre democratice comune”, anunța reprezentanta Casei Albe.
Relațiile politice, economice și militare dintre România și SUA sunt la cel mai înalt nivel din istorie. Cel mai puternic dar și cel mai scump program militar al României urmează a fi semnat cu SUA în anul 2024, probabil înainte de finalul mandatului de șef de stat al lui Klaus Iohannis. Este vorba de contractul prin care, contra sumei de 6,5 miliarde de dolari, România va cumpăra din SUA un număr de 32 de aeronave de luptă F-35, care ar fi, acum, cele mai puternice avioane de luptă din lume.
Reprezentantul ziarului „România Liberă” a făcut parte dintr-un grup restrâns de jurnaliști români care au primit acces în SUA în fabrica de la Fort Worth (Texas), una dintre cele trei locații din lume unde se produc avioane F-35. Producătorul acestui model de aeronavă este compania Lockheed Martin. Fabrica din Fort Worth livrează 155 de aeronave F-35 pe an, însă România nu este singurul beneficiar și nici nu ar avea prioritate, ci se va înscrie pe listă, după ce semnează contractul, după țări cum ar fi SUA, Italia, Israel, Polonia și – cel mai recent – Cehia. Pentru primele patru țări menționate există avioane, în diferite faze de execuție, care se pot vedea (fără dreptul de a fi fotografiate sau filmate) în fabrica de la Fort Worth. Polonia, care a semnat contractul cu SUA în ianuarie 2020, va primi primul ei avion F-35A spre finalul anului 2024. Cehia, care a semnat contractul în 2024, va primi primul ei avion F-35 abia în 2031. Oricât de optimiști se declară oficialii de la București, România va avea primul avion F-35 propriu nu acum, ci după anul 2030. Construirea de la zero a unui avion F-35 durează până la 23 de luni. Asamblarea și toate componentele sunt realizate de Lockheed Martin sau de subcontractori ai acestei firme, cu excepția motoarelor avioanelor, care sunt furnizate de o altă companie americană, Pratt & Whitney.
Oarecum la concurență cu România este Grecia, care va semna și ea un contract prin care va cumpăra avioane F-35.
Președinția României și Președinția SUA au anunțat simultan că președintele Iohannis va fi primit de președintele Biden la Casa Albă, în ziua de 7 mai. Secretarul de presă al Casei Albe a subliniat că președintele Joe Biden îi va mulțumi președintelui Klaus Iohannis pentru rolul pe care și l-a asumat România pe Flancul Estic al NATO, după ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina.
„Președintele Biden îi va mulțumi președintelui Iohannis pentru găzduirea militarilor americani în România și va recunoaște numeroasele contribuții pe care România, un aliat fidel al NATO, le-a adus securității pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”
Karine Jean-Pierre,
Secretar de presă al Casei Albe
Theodore Dyckmann, fost pilot pe avioanele de luptă ale US Navy, este acum pilot de testare pentru noile F-35. În fața jurnaliștilor români, Dyckmann a dezvăluit câteva puncte forte ale aeronavei „invizibile”. Aceste puncte forte sunt modul de zbor, capacitatea de a degreva pilotul de sarcina de a fi atent permanent la zbor, senzorii multipli şi caracteristica „Stealth”.
„Capacitatea de a fi invizibil radar îmi permite să acţionez în medii ostile, iar informaţiile combinate furnizate de senzori îmi arată ce se întâmplă în jurul meu şi mă ajută să iau decizii. Casca are vizor cu funcție de display care îmi oferă informaţii despre navigaţie și despre ţinte”
Theodore Dyckmann,
Pilot de F-35
O singură cască „inteligentă”, concepută pentru avionul F-35 și personalizată pentru pilotul acestuia, costă 400.000 de dolari.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!