2 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăMediuCetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război.

Acest punct de vedere este evidențiat într-un studiu realizat de „Debating Europe”, membru al grupului independent „Friends of Europe”. Raportul intitulat „2024 Voices – Citizens Speak Up!” a luat în calcul opțiunile exprimate, în anul 2024, de cetățeni din șapte țări ale Uniunii Europene: Belgia, Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Suedia.

Autorii studiului consideră că scăderea temerilor legate de izbucnirea unui război s-a produs pe măsură ce cetățenii au simțit, în general, un sentiment de protecție în calitate de membri ai NATO. Se observă, de altfel, că toate țările UE de unde au fost culese opinii sunt și țări membre NATO.

Pe de altă parte, locuitorii țărilor unde s-a realizat studiul s-au arătat îngrijorați și de ideea de a ajunge într-o „dependență excesivă” față de NATO.

„Pe parcursul studiului ne-am concentrat pe patru teme: sprijinirea tranziției ecologice, încurajarea creșterii incluzive și durabile, făcând ca democrația să funcționeze pentru toți și consolidarea siguranței și rezilienței. Acestea au fost punctele centrale ale discuțiilor, nu doar pentru că au fost printre cele mai presante probleme cu care se confruntă Europa în prezent, dar şi din cauza frecvenţei cu care s-au intersectat”, explică autorii studiului.

Cercetarea a măsurat, de asemenea, nivelurile de încredere acordate de cetățeni diferiților actori: Uniunea Europeană, guverne naționale și locale, organizații internaționale, societatea civilă, sectorul privat și, în unele cazuri, și mass-media și politia. Identificarea instituțiilor care se bucură de cea mai mare încredere pentru a rezolva diferite probleme este esențială pentru o transformare a societății, subliniază autorii studiului.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ilie Bolojan: Fac un apel public către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie în al 11-lea ceas

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, cere candidaților de dreapta, să găsească o variantă de a nu fragmenta voturile Partidul Național Liberal a organizat...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă