Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Iniţiativa legislativă prevede că femeile vor putea iesi la pensie mai devreme, în funcţie de numărul copiilor pe care i-au născut.
Conform iniţiativei legislative a liberalilor, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil – cu un an, pentru doi copii – cu un an şi şase luni, pentru trei copii – cu doi ani, pentru patru copii – cu doi ani şi şase luni, pentru cinci copii – cu trei ani, iar pentru şase copii sau mai mulţi – cu trei ani şi şase luni.
„Propunem ca reducerea vârstei standar de pensionar cu un anumit număr de ani/luni să beneficieze femeile care au realizat stagiu minim de cotizare, deoarece acesta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 304 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv! Practic pentru mamele cu mulţi copii, norma nu este aplicabilă. Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, arată expunerea de motive a proiectului de lege.
Proiectul a fost depus la Senat, prim for sesizat, decională fiind Camera Deputaţilor.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!