16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialVara patriarhului

Vara patriarhului

In timp ce pregatirile pentru sarbatorirea celei de-a 80-a aniversari erau in toi, Fidel Castro a transmis un comunicat prin care anunta ca, din cauza unui „accident de sanatate” provocat de stres, a suferit o interventie chirurgicala si este nevoit sa se retraga de la putere, transferandu-i (temporar, sustine el) prerogativele fratelui sau, Raul, ministrul in exercitiu al Apararii.

O veste buna si una rea

Fidel Castro se retrage. Temporar. Asa ar putea fi rezumat comunicatul oficial citit luni seara, la o ora de maxima audienta, la televiziunea cubaneza de catre secretarul personal al dictatorului, Carlos Manuel Valenciaga. Fidel anunta ca a suferit „o criza intestinala acuta, cu sangerari mari, care necesita o interventie chirurgicala complexa. Operatia ma obliga sa fac o pauza pentru mai multe saptamani”, a transmis „El Lider Maximo”. Comunicatul mai anunta si transferul „provizoriu” al prerogativelor statului catre fratele dictatorului, Raul Castro (75 de ani), ministrul in exercitiu al Apararii.
Este pentru prima data cand Fidel este obligat sa renunte la putere din cauza unei probleme de sanatate. Comunicatul prezidential mai anunta si amanarea festivitatilor consacrate implinirii de catre „El Lider Maximo” a varstei de 80 de ani (programate la Havana intre 10 si 13 august) pentru data de 2 decembrie, cand se implinesc 50 de ani de la debarcarea in Cuba a lui Fidel Castro, insotit de 82 de „tovarasi de lupta”, si lansarea gherilei impotriva regimului generalului Fulgencio Batista, care a dus la inlaturarea acestuia si la instaurarea „comunismului victorios” in insula.

„Viata si activitatea revolutionara”

Fidel Castro s-a nascut la 13 august 1926, intr-o familie prospera din orasul cubanez Mayari. A urmat o scoala iezuita si Facultatea de Drept din Havana, remarcandu-se si in politica prin discursuri extrem de agresive. Dupa ce nu reuseste sa obtina un loc in Parlament, Fidel Castro incearca sa lanseze o revolta populara, care esueaza lamentabil. Condamnat la 15 ani de inchisoare, dar eliberat dupa doi ani, in 1955, el pleaca in exil in Mexic, infiintand si o miscare revolutionara, „26 Iulie”. La 2 decembrie 1956, insotit de 82 de camarazi, intre care si El Comandante – Ernesto „Che” Guevara, Fidel Castro a debarcat in forta in Cuba, lansand un razboi de gherila impotriva generalului Batista, pe care a reusit sa il inlature dupa trei ani. Prima masura – nationalizarea tuturor companiilor, majoritatea americane, aflate pe teritoriul Cubei. A doua – stabilirea de relatii diplomatice cu URSS, condusa de Nikita Hrusciov. In 1961, SUA incearca sa il inlature pe Castro printr-o operatiune militara inceputa printr-o debarcare in „Bay of Pigs” (Golful Porcilor), dar incercarea esueaza.
Castro proclama Cuba republica comunista. „Conducerea luminata” a reusit rapid sa inlature capitalismul si „imperialismul american decadent” care facusera din Havana anilor '50 al treilea oras al lumii ca dinamism si bogatie, in care numarul televizoarelor si al celor mai noi modele de Cadillac il depasea pe cel din oricare oras american. Unele dintre limuzinele de atunci pot fi vazute si astazi circuland prin Cuba! In 1962, omenirea a fost la un pas de al treilea razboi mondial dupa ce URSS a instalat pe teritoriul Cubei rachete nucleare. „Criza rachetelor” a fost dezamorsata numai dupa ce SUA si-au retras arsenalul nuclear de pe teritoriul Turciei.

„Binefacerile” comunismului

Castro este seful de stat aflat de cel mai mult timp la putere, dupa regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. In aceste decenii, „El Lider Maximo” nu a stat degeaba: regimul sau este responsabil pentru moartea a mii de nevinovati, nu doar in Cuba, ci si in alte state. Cuba detine recordul pentru cea mai indelungata detentie a unui disident – 28 de ani – si a mai descoperit si o metoda originala de prevenire a raspandirii virusului HIV: incarcerarea celor infectati.

Republica… dinastica!

„Fara indoiala, este camaradul care are cea mai marea autoritate dupa mine si cea mai buna experienta. De aceea, are toate calitatile pentru a-mi succeda”, spunea Fidel despre fratele sau mai mic, in 2001, cand a inceput „manevrele” de pregatire a succesiunii. Raul Castro a fost numit prim-vicepresedinte al Consiliului de Stat (guvern), secretar II al Comitetului Central al Partidului Comunist Cubanez si ministru al Apararii, functii care ii dau dreptul constitutional de a-i succeda fratelui sau. Desemnarea sa era previzibila, punandu-se doar intrebarea daca acesta va ceda presiunilor de a initia reforme democratice. Opozitia cubaneza in exil in SUA a fost cuprinsa de euforie, sute de persoane iesind pe strazi la Miami, purtand steaguri cubaneze si scandand „Viva Cuba Libre!” („Traiasca Cuba libera!”). Liderul opozitiei cubaneze din Miami, Ninoska Perez, a declarat ca moartea lui Fidel „ar fi tot ceea ce ar putea fi mai bun pentru Cuba”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă