Antireformistii din Parlament si CSM au fost ieri avertizati dur de vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini. Piatra de incercare, pana la raportul de monitorizare din 26 septembrie, ramane Agentia de Integritate.
Adoptarea legii Agentiei de Integritate, blocata de liderul UDMR, Marko Bela, si aprobata de guvern doar la insistentele presedintelui Basescu este esentiala pentru aderarea Romaniei la UE, a subliniat ieri comisarul pentru Justitie, Franco Frattini. „Am asteptari mari privind activitatea si examinarea parlamentara pe o propunere foarte importanta pusa pe masa de catre guvern – Agentia de Integritate. Parlamentul a aprobat recent un proiect de lege privind finantarea partidelor – la ultima mea vizita la Bucuresti Parlamentul inca nu adoptase aceasta lege, iar acum a adoptat-o. Acum a venit timpul sa fie aprobata Agentia de Integritate.” El a calificat adoptarea acestui proiect de lege drept „test politic” si s-a referit explicit la Marko Bela: „Ma voi intalni cu vicepremierul, care este si liderul partidului minoritatii maghiare, si ii voi explica argumentele valide in favoarea aprobarii cat mai rapide a acestei Agentii”. Marko Bela s-a opus in mod sistematic acestei Agentii, pe care o declara abuziva. Frattini a explicat ca se asteapta ca aceasta lege sa fie adoptata inainte de Raportul de monitorizare din 26 septembrie si ca ar vedea ca „element pozitiv” scurtarea vacantei parlamentare pentru a respecta acest calendar. El a tinut sa-i multumeasca presedintelui Basescu pentru „angajamentul sau personal in a incuraja partidele politice si Guvernul sa aprobe reformele importante, ca aceea cu Agentia de Integritate si cu finantarea partidelor”.
CSM, responsabil de integritatea magistratilor
Dupa discutiile avute cu presedintele CSM, Iulian Galca, si ministrul Monica Macovei, Frattini a lansat o noua tema: integritatea si responsabilizarea magistratilor. Comisarul pentru Justitie apreciaza ca independenta magistratilor este garantata de noul pachet legislativ, dar asta nu inseamna ca magistratii se pot plasa deasupra legii sau ca sunt „intangibili”. „Nimeni nu este deasupra legii, ceea ce inseamna ca independenta judecatorilor si magistratilor nu-i face intangibili,” a declarat ieri Frattini, cerand CSM sa-si „intareasca actiunile disciplinare in privinta magistratilor suspectati nu doar de coruptie, ci si de lipsa integritatii”. Comisarul considera ca aceasta va fi marea provocare pana la si dupa aderare – „de a recastiga increderea publica in sistemul judiciar si de a eradica nu doar cazurile de coruptie, dar si suspiciunile privind lipsa integritatii magistratilor”. Frattini a povestit ca primeste zilnic la Bruxelles plangeri cu privire la functionarea sistemului judiciar romanesc, legate de tratamentul impartial si de integritatea magistratilor. „Ajutam Romania, vrem ca Romania sa urce la bord in ianuarie 2007, dar nu putem tolera oameni deasupra legii. Nimeni nu trebuie sa fie deasupra legii”, a explicat Frattini, el insusi magistrat, subliniind ca aceasta breasla trebuie sa poata fi trasa la raspundere de Parlament si de opinia publica. El a avertizat CSM sa nu modifice modul de numire si revocare ale procurorilor-sefi, idee ce primise deja aviz pozitiv din partea CSM. „Multumita Monicai Macovei, Romania are un sistem judiciar nou, care nu trebuie schimbat peste noapte. De aceea cred ca nu trebuie sa schimbam procedurile de numire si revocare a procurorilor”, a spus Frattini.
Implementarea, marea problema
Pe langa laudele cu privire la noul sistem judiciar si legal adoptat in Romania, Frattini a aratat ca principala problema ramane implementarea masurilor. „S-au facut multe progrese, dar este nevoie de o implementare continua pentru a face ireversibil acest proces foarte important catre statutul de membru deplin la 1 ianuarie 2007,” a spus el. Voalat, a adus vorba si de monitorizarea postaderare: „Romania poate fi ajutata si asistata intr-un mod constructiv si dupa aderare pentru a implementa complet reformele deja aprobate si pentru a examina in continuare propunerile de reforma. Construiti in Romania un sistem legal si judicar foarte modern, dar trebuie sa-l puneti in practica, asta e toata chestiunea”. Ministrul Monica Macovei a recunoscut, la randul sau, ca „n-am terminat reforma in justitie, ea trebuie internalizata, implementata de CSM si de fiecare judecator in parte”. Referitor la sprijinul politic tot mai subred acordat Monicai Macovei, Frattini a spus ca „in toate discutiile mele institutionale subliniez ca trebuie acordat tot sprijinul ministrului Macovei. Face eforturi uriase si cred ca este o investitie politica pentru Romania. Nu pot decat sa subliniez iar si iar cat de important este sprijinul politic pentru acest ministru”.
Rol important in sud-estul Europei
Comisarul european a mai spus ca Romania poate juca un rol important in sud-estul Europei si va trebui sa tina legaturi stranse cu tarile din aceasta zona. „Un alt domeniu strategic in care Romania urmeaza sa joace un rol important il reprezinta domeniul cooperarii in cadrul Balcanilor de Vest, Romania avand o relatie speciala cu foarte multe state din aceasta regiune si contam pe sprijinul sau in vederea sprijinirii strategiei UE in domeniul regimului vizelor”, a precizat Frattini.
Marko Bela – dusmanul controlului averilor
Creata in scopul de a verifica averile politicienilor si ale rudelor acestora, chiar a si celor de gradul IV, Agentia Nationala de Integritate (ANI) s-a lovit de la inceput de opozitia UDMR. Cu exceptia acestui partid, nici o alta forta politica nu s-a opus atat de vehement infiintarii Agentiei. Nemultumit de faptul ca ANI va putea sa desfasoare activitati de anchetare si cercetare impotriva politicienilor ce nu-si pot justifica averile, liderul UDMR, Marko Bela, nu s-a sfiit sa arunce acuze asupra ministrului Justitiei, Monica Macovei, care a initiat proiectul de lege privind infiintarea Agentiei. „Doamna ministru, fiind o fire mai revolutionara, in fiecare luna reformeaza justitia. Dar justitia, in continuare, nu functioneaza”, a declarat presedintele UDMR. Marko Bela nu a vazut cu ochi buni independenta ANI si a cerut ca aceasta institutie sa fie subordonata Parlamentului. Adica tot politicienilor carora ar trebui sa le verifice averile. Mai mult, desi pana acum s-a dovedit ca Politia si Parchetul nu prea s-au grabit sa cerceteze modalitatile in care politicienii s-au imbogatit, acelasi Marko Bela s-a opus ca Agentia sa poata efectua anchete. „Ar crea instabilitate, ar putea aduce atingere statului de drept”, a sarit liderul UDMR. In aceste conditii, maghiarii au gasit ca ar fi mai bine ca ANI sa-si piarda cele mai importante responsabilitati: sa nu mai verifice incompatibilitatile, sa fie eliminate prevederile care stipuleaza ca Agentia sa controleze declaratiile de avere, sa fie eliminate sanctiunile in cazul in care se constata incompatibilitati si, mai ales, sa nu se verifice averile sotilor politicienilor.
In replica la aceste solicitari, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a apreciat ca UDMR doreste sa darame tocmai esenta institutiei.