18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSocialSocietateONG-urile nu au tratament preferenศ›ial, trebuie sฤƒ raporteze ce fac cu banii...

ONG-urile nu au tratament preferenศ›ial, trebuie sฤƒ raporteze ce fac cu banii ca ศ™i societฤƒศ›ile comerciale

Organizaศ›iile neguvernamentale (ONG) nu beneficiazฤƒ de un tratament preferenศ›ial ci, dimpotrivฤƒ, trebuie sฤƒ raporteze ce fac cu banii, aศ™a cum sunt obligate ศ™i societฤƒศ›ile comerciale.

Aceastฤƒ precizare a fฤƒcut-o Simona Constantinescu, reprezentantฤƒ a FDSC (Fundaศ›ia pentru Dezvoltarea Societฤƒศ›ii Civile), la o conferinศ›ฤƒ online desfฤƒศ™uratฤƒ รฎn ziua de 22 aprilie 2024. „รŽn principiu nu existฤƒ tratament diferenศ›iat nici รฎn alte ศ›ฤƒri, este un atribut al legislaศ›iei naศ›ionale. ศ˜i noi avem voie sฤƒ avem activitฤƒศ›i comerciale รฎnsฤƒ nu avem voie sฤƒ distribuim dividende. Nivelul de raportare este absolut similar, toate operaศ›iunile financiare sunt monitorizate”, a precizat Simona Constantinescu.

Conferinศ›a de presฤƒ online a fost organizatฤƒ de FDSC.

รŽn Romรขnia sunt aproximativ 127.000 de ONG-uri, care รฎn 2022 aveauย รฎn jur de 127.000 de angajaศ›i ศ™i venituri totale de 21 de miliarde de lei (aproximativ 1,51% din PIB). Cei mai mulศ›i angajaศ›i din ONG-uri au vรขrsta pรขnฤƒ รฎn 44 de ani, iar femeile predominฤƒ รฎn majoritatea domeniilor ONG. Aceste date figureazฤƒ รฎn studiul โ€œRomรขnia 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendinศ›e, provocฤƒriโ€, studiu realizat de FDSC pentru a prezenta starea de ansamblu a domeniului ONG.

„Ultimii ani au รฎnsemnat pe de o parte consolidarea รฎncrederii populaศ›iei รฎn ONG-uri ศ™i implicit a donaศ›iilor ศ™i sponsorizฤƒrilor cฤƒtre acestea, dar ศ™i provocฤƒri noi ca urmare a pandemiei Covid-19, a razboiului din Ucraina sau a epuizฤƒrii รฎn care se simt foarte mulศ›i dintre angajaศ›ii din domeniu”, subliniazฤƒ studiul FDSC.

Veniturile totale obศ›inute de ONG-uri au fost de peste 21 miliarde de lei la finalul anului 2022. Aceastฤƒ sumฤƒ a reprezentat circa 1,51 la sutฤƒ din Produsul Intern Brut (PIB) al Romรขniei, รฎn uศ™oarฤƒ scฤƒdere faศ›ฤƒ de 2015 (1,59%). Veniturile domeniului ONG sunt รฎn creศ™tere faศ›ฤƒ de 2020-2021, dar รฎn scฤƒdere comparativ cu 2019. Faศ›ฤƒ de anul 2015, veniturile ONG-urilor au fost de aproape douฤƒ ori mai mari.

รŽn jur de 26% dintre ONG-uri nu au รฎnregistrat deloc venituri รฎn 2022. Majoritatea organizaศ›iilor (54%) au รฎnregistrat fie venituri mai mici 40.000 de lei, fie sub 200.000 de lei. Doar 20% dintre organizaศ›iile care au depus bilanศ› contabil รฎn 2022 au realizat venituri de peste 200.000 de lei.

Problemele legate de precaritatea sau insuficienศ›a resurselor au fost accentuate, รฎn ultimii ani, de ameninศ›ฤƒri globale, printre care cele mai importante sunt pandemia Covid-19 ศ™i recesiunea economicฤƒ.

โ€œAvรขnd รฎn vedere cฤƒ o parte din mฤƒsurile care au avut o contribuศ›ie semnificativฤƒ pentru creศ™terea sectorului ONG au fost restricศ›ionate รฎncepรขnd cu ianuarie 2024, precaritatea acestui sector va fi ศ™i mai vizibilฤƒ. Mai exact, redirecศ›ionarea a 3,5% din impozitul pe venit va fi aplicabilฤƒ exclusiv veniturilor din salarii ศ™iย asimilate salariilor (eliminate ศ™i veniturile din strฤƒinฤƒtate), iar facilitatea fiscalฤƒ privind sponsorizarea a fostย eliminatฤƒ pentru microรฎntreprinderiโ€, a explicat ศ˜tefania Andersen, Director Operaศ›ional FDSC.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Medie peste media umanฤƒ – Academia Catavencu

Premierul Ciolacu a afirmat, recent, la Palatul Parlamentului, cฤƒ a susศ›inut examenul de Bacalaureat รฎn 1986 ศ™i cฤƒ a luat o medie โ€žsuficient...

Madrid ia mฤƒsuri รฎn privinศ›a trotinetelor electrice

Primฤƒria din Madrid a decis sฤƒ interzicฤƒ circulaศ›ia trotinetelor electrice de รฎnchiriat, invocรขnd problemele legate de siguranศ›a pietonilor. Primฤƒria din Madrid a decis sฤƒ interzicฤƒ...

VIDEO Un elev de 14 ani este autorul atacului armat de la un liceu din SUA care s-a soldat cu cel puลฃin patru morลฃi...

Suspectul arestat รฎn urma atacului armat care s-a soldat miercuri cu cel puลฃin patru morลฃi ลŸi nouฤƒ rฤƒniลฃi รฎntr-un liceu american este un elev...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ