Subprefectul judetului Constanta, Adrian Nicolaescu, cauta o ipotetica dreptate. Nimic din ceea ce a facut conducerea Ministerului Administratiei si Internelor – si aici este vorba despre insusi ministrul Vasile Blaga – nu pare sa-l multumeasca. Situatia creata de Nicolaescu la Prefectura Constanta este departe de a se fi clarificat. Dupa ce a semnat, cu propria mana, ca opteaza pentru functia de subprefect, Adrian Nicolaescu ii solicita ministrului, dupa ce a gandit profund, sa revoce un ordin emis in 26 iunie 2005.
De cand a venit la Prefectura Constanta, democratul Adrian Nicolaescu nu mai pridideste cu scrisul. Vraful reprezentand corespondenta dintre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), institutia prefectului si subprefectul de Constanta se tot ingroasa. Intr-o prima faza, Adrian Nicolaescu a castigat un proces cu fosta conducere a Ministerului Administratiei si Internelor, care l-a eliberat din functia de secretar general al Prefecturii Constanta dupa alegerile generale din 2000. Tot alegerile generale au fost cele care au facut ca Adrian Nicolaescu sa ocupe o functie superioara celei anterioare, adica cea de subprefect al judetului Constanta. Dupa numirea pe post, subprefectul si-a reglat tirul spre MAI, la conducerea caruia a fost numit colegul de partid Vasile Blaga. Adrian Nicolaescu vrea sa i se faca dreptate, numai ca socotelile i s-au cam incurcat, iar acum, probabil, ii mai dau si batai de cap. Instanta a hotarat ca Nicolaescu sa fie despagubit financiar pentru nedreptatea care i s-a facut in urma cu patru ani, solutie convenabila doar pe jumatate pentru ca fostul secretar general nu vrea ca lumea sa considere ca a iesit pe usa din dos.
Ori la bal, ori la spital
Adrian Nicolaescu a pus la punct un scenariu care s-a dovedit a fi total neinspirat, mai ales ca l-a pus intr-o postura delicata chiar pe ministrul in subordinea caruia se afla. Vasile Blaga a semnat ordin dupa ordin pentru a-l elibera sau a-l repune pe functie pe secretarul general al Prefecturii, tocmai pentru a-i face dreptate colegului de partid. Conform hotararii instantei, Adrian Nicolaescu trebuia reinstalat pe functie, numai ca respectivul fotoliu, rezervat functionarilor publici, nu era compatibil cu calitatea acestuia de membru al Partidului Democrat. Cu mana proprie, pe 15 iunie 2005 subprefectul a semnat hartia adresata ministrului prin care facea cunoscut faptul ca renunta la reintegrarea sa pe postul de secretar general la Prefectura Constanta. Grijuliu fata de propriul viitor, Nicolaescu mentioneaza: „Aceasta optiune este motivata si de faptul ca, dupa absolvirea cursurilor INA (n.r. – Institutul National pentru Administratie) pentru functia prefectoriala, voi deveni inalt functionar public”. Ca la carte, subprefectul a completat si o declaratie de interese in care, pe propria raspundere, scria ca este membru (ba chiar guvernator!) al „Rotary International” si… democrat.
A dat cu subsemnatul
Adrian Nicolaescu si-a intrat in „painea” de subprefect chiar in ziua imediat urmatoare celei in care isi facuse publica optiunea. Pe 16 si 17 iunie, in absenta prefectului Danut Culetu, Nicolaescu a semnat documente care au fost transmise directorului general pentru relatia cu prefecturile din MAI. Poate ca la un moment dat, din cauza demersurilor Aliantei de a declansa procedura pentru organizarea alegerilor anticipate, Adrian Nicolaescu s-a simtit putin amenintat. Daca opozitia ar fi ajuns la putere, subprefectul ar fi pierdut ceea ce castigase pe linie politica: o functie cu greutate in judet. Adrian Nicolaescu a trimis, in aceste conditii, inca o misiva catre Bucuresti, adresata, bineinteles, ministrului Vasile Blaga, caruia ii solicita sa indrepte ceea ce, in opinia sa, a fost o nedreptate.
Vesnicul nemultumit
Subprefectul si-a informat superiorul ca a gresit de fiecare data cand a semnat ordinele care priveau functii din Prefectura Constanta. „Avand in vedere faptul ca si sentinta data de Curtea de Apel Constanta, cea de suspendare a Ordinului Ministrului Administratiei si Internelor nr. II 3581/12.05.2005 si nr. II 3582/12.05.2005 (n.r. – cu privire la eliberarea din functia de secretar general a lui Claudiu Palaz), este abuziva si nelegala (…), consider ca graba MAI privind revocarea acestor ordine este nejustificata. Prin revocarea acestor ordine, mi se aduce o noua atingere drepturilor mele castigate in urma unor procese indelungate cu vechea administratie si, de asemenea, se incurajeaza unele practici nelegale ale unor fosti sustinatori ai intereselor vechilor structuri”, spune Adrian Nicolaescu. Mai mult chiar, considerand ca instanta a fost „influentata”, Nicolaescu a depus plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva judecatorilor de la Curtea de Apel care au hotarat anularea celor doua ordine emise de ministru. Subprefectul se mai plange ca, prin revocarea ordinelor, nu mai exista baza legala pentru a i se acorda despagubirile banesti care i se cuvin. Ministrul Blaga, daca nu se stie, a revocat doar partial ordinul de numire, tocmai pentru a-i permite lui Nicolaescu sa incaseze banii. Ramane de vazut care va fi reactia lui Vasile Blaga fata de „nemultumirile” colegului de partid de la Constanta, vesnicul nedreptatit.