17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internaศ›ionalComisia Europeanฤƒ a simplificat regulile รฎn vamฤƒ pentru mฤƒrfurile de import, analizฤƒ...

Comisia Europeanฤƒ a simplificat regulile รฎn vamฤƒ pentru mฤƒrfurile de import, analizฤƒ Ey

Preศ›ul efectiv plฤƒtit sau de plฤƒtit pentru mฤƒrfurile de import (valoarea de tranzacศ›ie) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe atรขt รฎn momentul importului de mฤƒrfuri, cรขt ศ™i ulterior (de exemplu, รฎn cazul unor plฤƒศ›i ulterioare importului, dar fฤƒcute รฎn legฤƒturฤƒ cu mฤƒrfurile importate). รŽn ultimele 12 luni, Comisia Europeanฤƒ a revizuit รฎn mod constant ghidurile actuale (de exemplu, Compendiumul pe valoarea รฎn vamฤƒ) cu scopul de a veni รฎn sprijinul companiilor pe diverse speศ›e privind valoarea รฎn vamฤƒ ศ™i a costurilor care trebuie adฤƒugate la aceasta.

รŽn 27 martie 2024, รฎn premierฤƒ, Comisia Europeanฤƒ a elaborat ศ™i primul ghid privind aplicarea art. 73 din Codul Vamal Unional care prevede o simplificare a determinฤƒrii valorii รฎn vamฤƒ รฎn cazul รฎn care elementele valorii tranzacศ›iei nu sunt cuantificabile รฎn momentul importului.  Simplificarea se doreศ™te a fi utilฤƒ pentru declararea costurilor adiศ›ionale la valoarea รฎn vamฤƒ, cum ar fi cele privind cercetarea ศ™i dezvoltarea sau redevenศ›e ศ™i drepturi de licenศ›ฤƒ legate de mฤƒrfurile importate.

Sub rezerva unei autorizaศ›ii din partea autoritฤƒศ›ilor vamale (acordatฤƒ รฎn baza unor criterii ศ™i condiศ›ii bine stabilite), simplificarea permite ca valoarea acestor elemente sฤƒ fie รฎncorporatฤƒ รฎn valorile รฎn vamฤƒ ale importurilor pe baza unei metode de calcul convenite รฎn avans ศ™i ca valoarea รฎn vamฤƒ sฤƒ fie tratatฤƒ ca finalฤƒ la momentul importului (adicฤƒ nu este necesarฤƒ o reconciliere ulterioarฤƒ). Aici menศ›ionฤƒm ศ™i faptul cฤƒ societฤƒศ›ile care deศ›in certificarea AEO pot obศ›ine mult mai uศ™or aceastฤƒ autorizaศ›ie, o mare parte din condiศ›iile necesare fiind considerate ca รฎndeplinite.

Ghidul urmฤƒreศ™te sฤƒ creascฤƒ claritatea ศ™i consecvenศ›a metodelor de evaluare รฎn vamฤƒ, oferind instrucศ›iuni practice pentru importatori, specificรขnd responsabilitฤƒศ›ile deศ›inฤƒtorilor de autorizaศ›ii ศ™i oferind rฤƒspunsuri la 13 รฎntrebฤƒri practice legate de aplicarea articolului 73 din Codul Vamal Unional.

De asemenea, รฎn aprilie 2024, a fost actualizat ศ™i Compendiumul European privind valoarea รฎn vamฤƒ. Pe lรขngฤƒ modificฤƒri editoriale minore, s-au actualizat notele interpretative privind evaluarea รฎn vamฤƒ (WTO), s-au efectuat revizuiri privind tratamentul de evaluare รฎn vamฤƒ a mฤƒrfurilor deteriorate sau defecte la import, inclusiv studiile de caz privind situaศ›iile de garanศ›ie,  s-a abordat tratamentul de evaluare รฎn vamฤƒ a autoturismelor prototip ศ™i a serviciilor de dezvoltare furnizate de un producฤƒtor รฎn timpul producศ›iei de maศ™ini produse รฎn serie, precum ศ™i al comisioanelor de cumpฤƒrare.

รŽn concluzie, recomandฤƒm importatorilor sฤƒ acorde o atenศ›ie sporitฤƒ valorii รฎn vamฤƒ a mฤƒrfurilor importate, mai ales รฎn ceea ce priveศ™te costurile care trebuie adฤƒugate cum ar fi redevenศ›ele ศ™i drepturile de licenศ›ฤƒ sau ajustฤƒrile ulterioare de preศ›uri de transfer.

Specialiศ™tii EY Romรขnia –ย Mihai Petre, Director, Global Trade ศ™iย Cosmin Dincฤƒ, Manager, Global Trade puncteazฤƒ cele mai importante aspecte pentru operatorii economici รฎn punctul de vedere anexat.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
Romรขnia Liberฤƒ este o publicaศ›ie tipฤƒritฤƒ ศ™i online pentru politicฤƒ, afaceri ศ™i avocaศ›i, care acoperฤƒ anunศ›uri pentru litigii majore, tranzacศ›ii ศ™i probleme de reglementare. A fost fondatฤƒ รฎn 1877, รฎn Romรขnia. RL este o publicaศ›ie de ultimฤƒ orฤƒ ศ™i unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, รฎn principal ca voce a opoziศ›iei รฎmpotriva autocraศ›ilor ศ™i a fostei Securitฤƒศ›i. Printre autorii ศ™i cititorii noศ™tri se numฤƒrฤƒ cea mai mare organizaศ›ie filantropฤƒ, Fundaศ›ia pentru o Societate Deschisฤƒ din SUA, precum ศ™i editorialiศ™ti internaศ›ionali celebri, profesori de ศ™tiinศ›ฤƒ ศ™i de drept din รฎntreaga lume. รŽn 2009, RL publica sฤƒptฤƒmรขnal un supliment de opt pagini cu articole รฎn limba englezฤƒ din New York Times, astฤƒzi publicฤƒ cele mai noi videoclipuri ศ™i ศ™tiri internaศ›ionale. Cu sediul รฎn Bucureศ™ti, RL numฤƒrฤƒ รฎn prezent 50 de colaboratori, agenศ›i ศ™i jurnaliศ™ti.
Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Primarul matematician calculeazฤƒ excesul de cunoศ™tinศ›e din ศ™coli: obosealฤƒ pe banda rulantฤƒ

Ecuaศ›ia educaศ›iei romรขneศ™ti, explicatฤƒ de Nicuศ™or Dan care spune cฤƒ elevii obosesc de prea multฤƒ carte Fost olimpic la matematicฤƒ, primarul Capitalei afirmฤƒ cฤƒ, รฎn...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ