Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene pentru a o face mai accesibilă și mai eficientă pentru fermieri. Consideră că eforturile inițiale în acest sens reprezintă un pas înainte, însă subliniază că mai sunt multe aspecte care necesită ajustări.
Politica Agricolă Comună este unul dintre cele mai importante instrumente ale UE pentru susținerea agriculturii și dezvoltarea rurală în statele membre. Cu toate acestea, complexitatea regulilor și procedurilor administrative a făcut ca unele aspecte să devină dificil de înțeles și de aplicat pentru fermieri.
„Ca întotdeauna, militez pentru degrevarea fermierilor de aceste sarcini birocratice excesive, pentru a nu mai fi copleşiţi de proceduri administrative. În egală măsură, eforturile UE de simplificare a regulilor PAC reprezintă un pas înainte, dar cred că în continuare mai sunt multe de făcut pentru a face Politica Agricolă Comună mai accesibilă pentru cei implicaţi. Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută rezultatele preliminare ale sondajului său privind simplificarea, care a primit 27.000 de răspunsuri din întregul bloc comunitar. Conform acestuia, o parte foarte mare din fermierii europeni (78%) utilizează un ajutor extern atunci când îşi pregătesc cererile pentru plăţile din PAC, iar aproximativ 44% dintre aceştia declară că trebuie să raporteze de mai multe ori aceleaşi informaţii (…) Nemulţumirile fermierilor se reflectă în mare parte, în birocraţia excesivă, iar foarte mulţi declară că încercările de simplificare ale Uniunii au făcut procedurile şi mai complicate şi costisitoare, reliefând faptul că orice beneficiu este anulat de cheltuielile implicate în acest proces”, a scris eurodeputatul Corina Creţu marţi, pe pagina sa de Facebook.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!