15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăNumărul companiilor care s-au închis în primele 2 luni din 2024, cu...

Numărul companiilor care s-au închis în primele 2 luni din 2024, cu 40% mai mare decât în 2023

În primele două luni ale anului 2024, firmele din România se confruntă cu o realitate economică alarmantă, reflectată într-o creștere semnificativă a suspendărilor de activitate. După cum arată datele oficiale, în acest interval aproape 5.000 de companii au intrat în faliment, indicând o creștere de aproape 40% față de același interval de referință de anul trecut.

Conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), 4.328 de companii și-au suspendat temporar activitatea în acest interval, înregistrându-se o creștere dramatică de 38,58% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Din totalul firmelor care și-au suspendat activitatea, cele mai multe au fost raportate în capitala României, București, unde 500 de companii au luat această decizie, în creștere cu 24,07% față de ianuarie-februarie 2023. Urmează județele Cluj, Brașov, Iași și Timiș, care înregistrează și ele creșteri semnificative în acest sens.

Care sunt județele în care s-au închis cele mai puține firme?

Pe de altă parte, județele cu cel mai mic număr de falimente sunt Gorj, Covasna, Giurgiu, Teleorman și Ialomița. În ciuda acestui lucru, trebuie precizat că chiar și acestea se înscriu în tendința de creștere a numărului de firme care și-au încetat activitatea din ultimii ani.

Cifrele dezvăluie o realitate îngrijorătoare, cu creșteri alarmante ale suspendărilor de activitate în unele județe. Astfel, județele Dâmbovița, Brăila și Constanța înregistrează creșteri de peste 90% în cazul acestor firme, semnalând o situație economică fragilă în aceste regiuni.

Din perspectiva domeniilor de activitate, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, activitățile profesionale, științifice și tehnice, precum și sectorul construcțiilor sunt cele mai afectate, cu creșteri semnificative ale numărului de suspendări.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Fostul ministru al Educației este noul prorector al SNSPA

Decizia de numire a Ligiei Deca a fost adoptată, în urma consultării Senatului universitar Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat numirea...

„Ordonanța trenuleț”, contestată la CCR de Cartel Alfa și AUR: Avocatul Poporului analizează cererile

Reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” au făcut cererea pe motiv că „Ordonanța trenuleț” este neconstituțională Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa și partidul AUR au...

MAI: Mai puține infracțiuni și accidente rutiere grave în minivacanța de Revelion

Peste 24.000 de angajați ai MAI au asigurat zilnic ordinea publică, acordând atenție specială zonelor aglomerate, stațiunilor turistice și lăcașurilor de cult În minivacanța de...
Ultima oră
Pe aceeași temă