18.2 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒANPC: รŽn acest moment, avem o creลŸtere semnificativฤƒ a numฤƒrului insolvenลฃelor persoanelor...

ANPC: รŽn acest moment, avem o creลŸtere semnificativฤƒ a numฤƒrului insolvenลฃelor persoanelor fizice

Numฤƒrul insolvenลฃelor persoanelor fizice este รฎn creลŸtere รฎn special รฎn 2024, faลฃฤƒ de anii anteriori, a declarat, marลฃi, Mihai Silviu Stejar, ลŸef Birou Direcลฃia de Insolvenลฃฤƒ a Persoanelor Fizice din Autoritatea Naลฃionalฤƒ pentru Protecลฃia Consumatorilor (ANPC).

„รŽn acest moment avem o creลŸtere semnificativฤƒ (a numฤƒrului insolvenลฃelor persoanelor fizice, n.r.), รฎn special รฎn anul 2024, faลฃฤƒ de anii anteriori. รŽn primul rรขnd, trebuie sฤƒ รฎncep sฤƒ vฤƒ spun cฤƒ legea a intrat รฎn vigoare la 1 ianuarie 2018 ลŸi, รฎn ลŸase ani de zile, noi am รฎnregistrat 400 de cereri, la nivel naลฃional. Dintre acestea, cele mai multe au fost รฎnregistrate รฎn anul 2023, respectiv 135, iar รฎn anul 2024 pรขnฤƒ la รฎnceputul lunii martie am avut aproape jumฤƒtate din cererile din anul 2023, aproximativ 60 de dosare. Dintre acestea, 172 sunt pentru cereri pentru deschide deschidere a planului de rambursare, pentru care Comisia de insolvenลฃฤƒ a emis deciziile de admitere รฎn principiu, de deschidere a procedurii, iar dintre acestea 166 sunt cele pentru care s-a deschis efectiv procedura”, a menลฃionat Stejar, la o dezbatere organizatฤƒ Financial Intelligence.

Potrivit sursei citate, legea prevede trei forme ale procedurii de insolvenลฃฤƒ: procedura pe bazฤƒ de plan de rambursare a datoriilor procedura judiciarฤƒ prin lichidare de active ลŸi procedura simplificatฤƒ de insolvenลฃฤƒ.

„Procedura pe bazฤƒ de plan de rambursare a datoriilor constฤƒ รฎn realizarea unui plan de rambursare de cฤƒtre debitor, care va fi negociat cu creditorii, iar debitorul va intra รฎn aceastฤƒ procedurฤƒ numai dacฤƒ creditorii sunt de acord cu planul ลŸi voteazฤƒ planul. Procedura judiciarฤƒ prin lichidarea de active se desfฤƒลŸoarฤƒ prin judecฤƒtorii, iar รฎn acest caz debitorul depune cerere la judecฤƒtori รฎn a cฤƒrei circumscripลฃii รฎลŸi are domiciliu ลŸi รฎn cazul รฎn care cererea este acceptatฤƒ, se va numi un lichidator care se va ocupa de lichidarea ลŸi vรขnzarea tuturor bunurilor sale. Ulterior, va intra รฎntr-o perioadฤƒ numitฤƒ post-procedurฤƒ รฎn care poate sฤƒ varieze รฎntre un an ลŸi cinci ani ลŸi รฎn cadrul acestei perioade va plฤƒti cฤƒtre creditori, din venitul sฤƒu net, o sumฤƒ stabilitฤƒ de instanลฃฤƒ”, a explicat reprezentantul ANPC.

Referitor la numฤƒrul de cereri transmise cฤƒtre ANPC, cele mai puลฃine (23) au fost รฎnregistrate รฎn anul 2018, iar รฎn acest an, pรขnฤƒ la acest moment, sunt consemnate 60 de dosare.

„Se pare cฤƒ numฤƒrul va fi รฎn creลŸtere, deoarece foarte mulลฃi debitori au รฎnceput sฤƒ fie interesaลฃi de aceastฤƒ procedurฤƒ. รŽn cadrul acestei proceduri pe bazฤƒ de plan de rambursare trebuie sฤƒ menลฃionez cฤƒ, รฎn negocierea cu creditorii, majoritatea debitorilor plฤƒtesc รฎntreaga datorie cฤƒtre creditori, deoarece doresc sฤƒ-ลŸi salveze bunurile de la executare silitฤƒ. Oricum, legea are niลŸte prevederi foarte restrictive pentru debitori. (…) din experienลฃa pe care noi o avem, รฎn special la BucureลŸti, peste 80% dintre debitori รฎลŸi plฤƒtesc integral creanลฃa. Din pฤƒcate, ne-am confruntat ลŸi cu situaลฃia รฎn care unii dintre creditori, รฎn special bฤƒnci, contestฤƒ deciziile de admitere รฎn principiu ale comisiilor de insolvenลฃฤƒ. รŽn ciuda faptului cฤƒ debitorii oferฤƒ prin planul de rambursare plata รฎntregii datorii, motivรขnd faptul cฤƒ aceลŸtia sunt de rea-credinลฃฤƒ, รฎn contestaลฃia pe care o adreseazฤƒ instanลฃelor de judecatฤƒ”, a explicat oficialul ANPC.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ, unde sunt editor ศ™i editorialist economic.
Cele mai citite

Testamentul actorului Alain Delon a fost transmis celor trei copii

La aproape o lunฤƒ de la decesul lui Alain Delon, testamentul actorului a fost transmis celor trei copii ai sฤƒi, care nu aveau o...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Testamentul actorului Alain Delon a fost transmis celor trei copii

La aproape o lunฤƒ de la decesul lui Alain Delon, testamentul actorului a fost transmis celor trei copii ai sฤƒi, care nu aveau o...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ