Judecatoria Sangeorgiu de Padure din judetul Mures a fost inaugurata de doua ori in ultimii trei ani, dar este in continuare nefunctionala. Aceasta in ciuda faptului ca existenta ei este cuprinsa atat in anexele legii de organizare judecatoreasca din 1992, cat si in modificarile aduse in 2005. Nemultumit de aceasta situatie, deputatul UDMR Mures, Kerekes Karoly, care ameninta in ultimii doi ani ai fostei legislaturi, tot din pricina tergiversarilor privitoare la infiintarea instantei, cu ruperea protocolului dintre PSD si UDMR, spune acum ca va cere sprijinul tuturor autoritatilor locale pentru a porni intr-adevar Judecatoria. Asta cu atat mai mult cu cat Sangeorgiu de Padure este de ceva vreme oras. „Ma gandesc sa facem o adresa de revenire care sa fie semnata de toate autoritatile locale si judetene pentru ca locuitorii din zona au mare nevoie de o instanta la Sangeorgiu de Padure”, a declarat ieri deputatul Kerekes Karoly, care afirma ca scrisoarea va fi adresata Consiliului Superior al Magistraturii, locul unde se pare ca s-a blocat demersul punerii in functiune a instantei pentru care se stabilise in anii anteriori chiar si o schema de personal, mai multi magistrati din Mures fiind interesati sa lucreze acolo. Cu toate acestea, spune parlamentarul UDMR de Mures, la Judecatoria Sangeorgiu de Padure este angajat in continuare un singur om, respectiv paznicul. „De la inaugurare nu s-a intamplat nimic aici, cu toate ca UDMR a fortat nota pentru functionarea acestei instante”, spune Kerekes Karoly, care afirma ca la momentul la care a readus in discutie problema instantei respective a fost avertizat ca aceasta nu isi va gasi loc pe lista de dezbateri decat dupa adoptarea unui nou Cod Penal si a unui nou Cod de Procedura Penala. „Ministerul Justitiei lucreaza la cele doua proiecte, dar problema nu este la MJ, ci la Consiliul Superior al Magistraturii, care se opune”, este de parere deputatul UDMR, care nu crede ca deschiderea judecatoriei are vreo legatura cu cele doua coduri si ca amanarile repetate nu fac decat sa confirme intentia Consiliului Superior al Magistraturii de a renunta la aceasta instanta pe motiv ca in zona nu ar fi suficiente dosare. Kerekes Karoly, care infirma aceste date, spune ca are chiar informatii potrivit carora se renunta la Judecatoria de la Sangeorgiu de Padure, in construirea careia s-au bagat 7 miliarde de lei, pentru a se face o judecatorie la Sovata. „Nu vad de ce am mai cheltui atatia bani, cand s-au cheltuit deja de pomana pentru Judecatoria din Sangerorgiu de Padure”, declara deputatul UDMR de Mures, care este de parere ca o judecatorie la Sovata nu ar rezolva problema justitiabililor ci ar creste si mai mult distantele dintre acestia si instanta.
Potrivit lui Kerekes Karoly, intr-o atare situatie, distantele dintre justitiabili si instanta se vor mari in medie cu 60 de kilometri.
Reamintim ca Judecatoria Sangeorgiu de Padure a fost inaugurata o data in plina campanie electorala de candidatul PSD Mures la un fotoliu de deputat, Claudiu Seucan, pe atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei si apoi a doua oara in cadrul unei manifestari la care au luat parte reprezentantii UDMR. Ministrul Monica Macovei, venita la Targu-Mures la scurt timp dupa ce a fost instalata in fotoliul ministerial, dadea la randul sau asigurari ca daca este necesara, Judecatoria va fi infiintata. Instanta de la Sangeorgiu de Padure ar fi trebuit sa deserveasca populatia din localitatile arondate, din zona oraselor Sovata si Sangeorgiu de Padure, adica peste 36.000 de persoane.