0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInternaționalVotul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan internațional

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată „încetarea imediată a focului” în Fâşia Gaza, cu abţinerea notabilă a Statelor Unite, a fost condamnat de Israel, dar salutat pe scară largă pe plan internaţional, de la Madrid la Pretoria, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Rezoluţia „cere o încetare imediată a focului în luna Ramadanului” – care a început deja în urmă cu două săptămâni -, trebuind „să ducă la o încetare a focului de durată” şi „cere eliberarea imediată şi protecţia necondiţionată a tuturor ostaticilor”.

Mişcarea islamistă Hamas şi-a exprimat „dorinţa de a iniţia un proces de schimb” de prizonieri cu ostatici „imediat”, precum şi „de a realiza o încetare permanentă a focului care să conducă la retragerea tuturor forţelor israeliene” de pe teritoriu.

La rândul său, Israelul – prin ministrul apărării Yoav Gallant – a afirmat că nu are „dreptul moral de a opri războiul atât timp cât există ostatici în Gaza” şi a fost anulată vizita unei delegaţii la Washington ca reacţie la abţinerea SUA.

Abţinerea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, „nu reprezintă o schimbare de direcţie”, a asigurat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Acesta din urmă este „oarecum surprinsă” de furia Israelului, a spus el.

La rândul său, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat că încetarea focului „poate începe imediat după eliberarea primului ostatic”.

Autoritatea Naţională Palestiniană, prin ministrul Afacerilor civile Hussein al-Sheikh, a salutat o rezoluţie „care cere o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza” şi a cerut „încheierea definitivă a acestui război criminal şi retragerea imediată a Israelului din Fâşia Gaza”.

Ministerul egiptean de Externe a salutat „un prim pas important şi necesar pentru a opri vărsarea de sânge”, remarcând în acelaşi timp „dezechilibrul” rezoluţiei din cauza „duratei limitate şi a obligaţiilor pe care le implică”.

Prim-ministrul libanez Najib Mikati a salutat „primul pas în procesul menit să pună capăt agresiunii israeliene împotriva Fâşiei Gaza, fără precedent în istoria modernă”.

Qatarul, mediator în discuţiile dintre Hamas şi Israel, a salutat votul ONU şi a cerut ambelor părţi să se implice „pozitiv în negocierile în curs”.

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit a salutat o decizie „care vine târziu”, subliniind necesitatea „de a opri imediat şi complet operaţiunile militare şi agresiunea israeliană”.

Turcia, al cărei preşedinte Recep Tayyip Erdogan a reafirmat recent că „stă ferm” în spatele liderilor Hamas, a salutat un „pas pozitiv” şi a cerut „încheierea catastrofei umanitare din Gaza”.

„Această rezoluţie trebuie pusă în aplicare. Un eşec va fi de neiertat”, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a considerat că punerea în aplicare a acestei rezoluţii este „vitală pentru protecţia tuturor civililor”.

De asemenea, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a insistat asupra necesităţii ca aceasta să fie „implementată urgent de toată lumea”.

Şeful diplomaţiei franceze, Stephane Sejourne, şi-a exprimat speranţa că rezoluţia adoptată va fi „pe deplin pusă în aplicare”. Ambasadorul Franţei la ONU Nicolas de Riviere a felicitat Consiliul de Securitate pentru ruperea tăcerii sale „asurzitoare”.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a „aplaudat” o rezoluţie „în conformitate cu ceea ce Spania a spus de la începutul conflictului”. AFP aminteşte că Madridul a fost una din cele mai critice voci faţă de Israel în UE de la începutul războiului.

„Ceea ce este nevoie acum este să punem capăt violenţei, să eliberăm ostaticii, să trimitem imediat mult mai mult ajutor umanitar în Gaza şi să găsim o soluţie de durată”, a răspuns premierul olandez Mark Rutte. Liderul olandez de extremă-dreapta islamofob Geert Wilders le-a cerut „prietenilor israelieni” să „rămână puternici”: „Naţiunile Unite, Statele Unite şi Europa nu înţeleg că duceţi un război existenţial”.

Africa de Sud, care a depus mai multe apeluri în ultimele luni la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), acuzând în special Israelul de „genocid” în Fâşia Gaza, a salutat o rezoluţie „binevenită”.”Mingea se află acum în tabăra Consiliului de Securitate, care va fi testat asupra capacităţii de a garanta respectarea rezoluţiei sale”, a declarat şefa diplomaţiei sud-africane, Naledi Pandor.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez a declarat că „a fost total de acord” cu rezoluţia, exprimându-şi regretul că „a durat prea mult şi a costat deja viaţa multor oameni”.

Preşedintele columbian Gustavo Petro „a invitat naţiunile lumii să rupă relaţiile diplomatice cu Israelul dacă acesta încalcă încetarea focului”.

Amnesty International consideră că „nu există nicio secundă de pierdut” şi solicită „comunităţii internaţionale să lase deoparte jocurile politice şi să acorde prioritate salvării de vieţi”.

Oxfam îndeamnă, de asemenea, statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU să „dea dovadă de lidership moral (…) şi să pună capăt uciderilor şi suferinţelor din Gaza”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...
Ultima oră
Pe aceeași temă