-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialProvinciile istorice ar putea fi transformate in regiuni autonome

Provinciile istorice ar putea fi transformate in regiuni autonome

Actuala forma de organizare a Statului Roman este considerata de co-presedintele Ligii „Pro Europa” (LPE), Smaranda Enache, drept „greoaie si costisitoare”. Din aceasta cauza, ea a spus ca organizatia pe care o conduce propune regionalizarea tarii si modificarea Constitutiei.
Potrivit proiectelor aflate in lucru si care vor fi inaintate presedintelui si Parlamentului la inceputul lunii septembrie, Romania ar urma sa fie compusa din 5 pana la 7 regiuni recunoscute prin Constitutie, iar Curtea Constitutionala va avea puteri sporite.
De asemenea, ar urma sa se modifice sistemul politic, doi oameni avand dreptul sa infiinteze un partid, iar Guvernul sa aiba doar 13 ministere si personalul mult redus. In ceea ce priveste Transilvania, aceasta ar putea fi impartita in subregiuni cu capitala la Cluj-Napoca.

Liga „Pro Europa” vrea capitala Transilvaniei la Cluj-Napoca

Liga „Pro Europa” readuce in discutie necesitatea regionalizarii Romaniei. Co-presedintele organizatiei, Smaranda Enache, a declarat, ieri, la Targu-Mures, ca in cadrul LPE s-a instituit un grup de lucru care elaboreaza un set de propuneri concrete in acest sens si care vor fi gata cel mai probabil pana la inceputul lunii septembrie cand vor fi puse pe masa presedintelui Traian Basescu. „Dorim un stat eficient, ieftin, flexibil si previzibil”, a afirmat Smaranda Enache.
Potrivit acesteia, grupul de lucru al Ligii „Pro Europa” va inainta, printre altele, propunerea de amendare a Constitutiei inainte de 1 ianuarie 2007 si cea de intarire a Curtii Constitutionale ca garant real al legii fundamentale. De asemenea, reprezentantul LPE a aratat ca organizatia propune regionalizarea Romaniei pe fundamentul vechilor provincii istorice si organizarea de alegeri regionale in 2008.
„Prin introducerea executivelor regionale, competentele care tin de regiuni sa fie transferate de la nivel central, la nivel regional”, sustine Smaranda Enache. Ea a adaugat ca tara noastra ar urma sa aiba intre 5 si 7 regiuni autonome impartite in judete sau subregiuni.
Smaranda Enache a declarat ca in ceea ce priveste Transilvania exista voci care sustin ca aceasta este prea mare pentru a deveni o singura regiune autonoma, drept pentru care exista varianta impartirii in doua sau constituirea subregiunilor cunoscute sub numele de Tara Secuilor, Tara Fagarasului, Tara Motilor sau Tara Oasului. Capitala Transilvaniei ar urma sa fie la Cluj-Napoca, alte capitale regionale putand fi Timisoara, Constanta, Iasi, Suceava sau Craiova.

LPE propune simplificarea sistemului politic romanesc

„Pana cand acest stat este atat de centralizat degeaba tot carpim. Bucurestiul este prea departe, costisitor si lent”, a mai afirmat Smaranda Enache. Aceasta a fost de parere ca infiintarea a 20 de regiuni despre care se vorbeste in prezent nu ar schimba cu nimic situatia actuala. Liderul LPE a mai mentionat ca in prezent problema o constituie lipsa de colaborare dintre judete.
Totodata, Smaranda Enache a declarat ca organizatia pe care o conduce va mai propune ca Parlamentul sa fie unicameral cu cel mult 280 de parlamentari alesi prin vot mixt, iar executivul central sa fie redus la strictul necesar, ceea ce ar insemna maxim 13 ministere. „Sa fie limitat prin lege numarul angajatilor din institutiile administratiei centrale”, a mai spus reprezentantul LPE.
Potrivit sursei citate, dupa aceste demersuri se va impune o reforma a sistemului politic. „Dorim ca doua persoane sa poata forma un partid, dar nu toate partidele sa poata participa in alegeri”, a mai declarat co-presedintele ligii de la Targu-Mures.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă