1.5 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânii vor plăti o nouă taxă gaze, energie și carburanți. De când...

Românii vor plăti o nouă taxă gaze, energie și carburanți. De când se aplică

Prețul gazului natural furnizat către populație sau către sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea incluse și prețul certificatelor de dioxid de carbon. Această taxă va aduce o creștere a prețurilor cu până la 10% din 2027.

Comisia Europeană a propus un nou sistem separat de comercializare a certificatelelor de emisii de gaze cu efect de seră  pentru toate cantitățile de combustibili eliberați pentru consum pentru transportul rutier, pentru clădiri și alte sectoare industriale – ETS 2. Spre deosebire de ETS existent, ETS 2 se adresează entităților care trebuie să plătească accize pe energie, cum sunt antrepozitele fiscale și furnizorii de combustibili, nu și consumatorilor finali de combustibili. Astfel, entitățile reglementate care intră sub incidența ETS2 trebuie să restituie certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru emisiile care corespund cantităților de combustibili pe care le-au pus în consum, începând cu 2027, însă raportarea emisiilor va începe de la 1 ianuarie 2025, iar monitorizarea acestora se face din acest an.

Toți consumatorii casnici de gaze naturale ar urma să plătească taxa pe carbon, începând cu 2027, estimată la 6 bani/kWh, conform calculelor unei firme de consultanță în domeniul energiei.

Începând cu anul 2027 prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală, va avea o creștere de aproximativ 0,06 RON/KWh, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificatelor de CO2.

Notă: Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 Euro/certificat și 0,205 kgCO2/kWh.

Începând cu anul 2027, costul benzinei și motorinei va avea o crestere de aproximativ 0,8 RON/l de benzină sau motorină, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificatelor de CO2.

Calculul a avut la bază o valoarea a certificatelor de CO2 de 60 Euro/Certificat și emisia specifică [tco2/t] de 3,254 tCO2/t motorină și respectiv  3,116 t CO2/t benzină.

,,Până la 30 iunie 2025, România trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan social pentru climă. Planul ar trebui să urmărească două obiective. În primul rând, ar trebui să ofere gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor vulnerabile și utilizatorilor de transport vulnerabili resursele necesare pentru a finanța și a realiza investiții în eficiența energetică, decarbonizarea încălzirii și răcirii și în vehicule și mobilitate cu emisii zero și cu emisii scăzute, inclusiv prin intermediul cupoanelor, al subvențiilor sau al împrumuturilor cu dobândă zero. În al doilea rând, ar trebui să atenueze impactul creșterii costului combustibililor fosili asupra persoanelor celor mai vulnerabile și, prin urmare, să prevină sărăcia energetică și sărăcia din perspectiva transporturilor în perioada de tranziție, până la realizarea unor astfel de investiții.”, a declarat Florentina Manea, director al companiei Carbon & Energy Management.

Florentina Manea a spus că, momentan, directiva ETS II nu a fost încă transpusă în legislația națională, dar a atras atenția că autoritățile române trebuie să se pregătească, “să nu mai părem că ne ia totul prin surprindere”.

“Este o povară pentru populație, mai ales pentru consumatorii vulnerabili, dar veniturile obținite din aceste certificate vor intra în Fondul European pentru Climă, unde – și aici e o veste bună – România are alocate șase miliarde de euro din cei 65. Dar România va trebui să prezinte un plan pentru climă și trebuie să găsească un mecanism de finanțare pentru vulnerabili”, a mai spus expertul.

Luând în considerare prețul maxim plafonat în prezent la 31 de bani/kWh, costul gazului pentru populație ar urma să înregistreze o creștere de cel puțin 20%. Este foarte probabil ca această creștere să fie și mai mare dacă taxa de carbon va fi inclusă în baza de calcul a TVA, similar cu modul în care este acum impozitată acciza.

La un consum de iarnă de 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei, fără a calcula și TVA de 19% (acum) aplicat pe această sumă.

În România sunt aproximativ 3,5 milioane de consumatori casnici de gaze iar numărul lor crește.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă