Cehia se străduiește să țină sub control o creștere a numărului de cazuri de tuse convulsivă, o boală bacteriană foarte contagioasă care afectează plămânii și căile respiratorii, notează Euronews.
Autoritățile cehe au raportat că în prima săptămână din ianuarie au fost înregistrate 28 de cazuri de tuse convulsivă. Această cifră se ridică acum la 3.084 – un număr care nu a mai fost înregistrat din 1963.
Cea mai mare rată de îmbolnăvire se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, care reprezintă aproximativ o treime dintre pacienți.
Potrivit ministrului ceh al Sănătății, Vlastimil Válek, această creștere este probabil atribuită unui amestec de o reapariție a bolilor respiratorii, pe măsură ce societatea se îndepărtează de măsurile stricte ale Covid.
Tusea convulsivă este o boală bacteriană foarte contagioasă care afectează plămânii și căile respiratorii. Este cauzată de bacteriile din gura, nasul și gâtul unei persoane infectate.
Înainte de apariția vaccinului împotriva tusei convulsive, în 1958, era una dintre cele mai frecvente și periculoase boli ale copilăriei.
Complicațiile afectează cu precădere copiii mici, în special pe cei nevaccinați sau ale căror mame nu au fost vaccinate. Acești copii riscă să dezvolte complicații grave, inclusiv convulsii, pneumonie și afecțiuni cerebrale.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!