11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiDirectiva anti-SLAPP, ce protejează jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului, adoptată la Bruxelles

Directiva anti-SLAPP, ce protejează jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului, adoptată la Bruxelles

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o directivă prin care prin care jurnaliştii, organizaţiile media, apărătorii drepturilor omului, activiştii, cercetătorii şi artiştii vor fi protejaţi în UE de acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (SLAPP), indică un comunicat al consiliului.

Persoanele vizate de SLAPP, în general jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului, vor beneficia de o serie de măsuri şi salvgardări procedurale. Directiva prevede garanţii pentru victimele SLAPP, inclusiv posibilitatea de a solicita respingerea unei reclamaţii vădit nefondate, într-un stadiu cât mai devreme posibil.

Dacă procedurile sunt considerate abuzive, instanţa poate decide că reclamantul trebuie să acopere toate costurile procedurilor, inclusiv reprezentarea juridică a victimei SLAPP. Pentru a se asigura că victima va fi compensată, instanţa poate dispune, de asemenea, plata unor penalităţi de către reclamant.

Potrivit directivei, un caz SLAPP va fi considerat că are implicaţii transfrontaliere cu excepţia cazului în care ambele părţi au domiciliul în acelaşi stat membru cu instanţa ce judecă cazul şi toate celelalte elemente legate de situaţia respectivă sunt localizate în acel stat membru.

Propunerea de directivă făcută iniţial de Comisia Europeană dădea o interpretare largă dimensiunii transfrontaliere a cazurilor SLAPP, estimând că directiva s-ar putea aplica chiar şi atunci când cele două părţi se află în acelaşi stat membru, dar litigiul relevă interesul general şi priveşte de asemenea alte ţări. Însă statele membre, care în iunie 2023 s-au pronunţat asupra proiectului directivei anti-SLAPP, au restrâns aria sa de aplicare prin suprimarea trecerii textului referitor la definirea caracterului ale unui caz, estimând că această apreciere ar trebui să le revină jurisdicţiilor naţionale.

Dacă o persoană ce trăieşte în Uniunea Europeană face obiectul unui caz SLAPP într-o ţară terţă, statele membre UE trebuie să refuze recunoaşterea şi punerea în aplicare a hotărârii din acea ţară terţă dacă este considerată vădit nefondată sau abuzivă în statul membru respectiv.

Ţările membre UE trebuie să pună în aplicare reguli care le vor permite asociaţiilor, organizaţiilor şi sindicatelor să susţină inculpatul sau să furnizeze informaţii în timpul procedurilor judiciare.

Pentru a sprijini în continuare victimele SLAPP, statele membre vor trebui să furnizeze, într-un loc unic, informaţii cu privire la măsurile procedurale şi remediile disponibile pentru SLAPP.

Directiva anti-SLAPP va intra în vigoare în a 20-a zi de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE; statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziţie pentru transpunerea directivei în legislaţiile lor naţionale.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Edi Iordănescu își continuă cariera în străinătate. „Nu se pune problema să antrenez în România!”

Fostul selecționer al României exclude o revenire în Superligă, anunțând că este aproape de a semna cu o echipă din afara țării. Edward Iordănescu, liber...

Informație neașteptată din Italia! Ion Țiriac și Dan Șucu, aproape de preluarea clubului de fotbal Genoa pentru o sumă impresionantă!

Italienii confirmă negocierile avansate dintre miliardarii români și actualii proprietari, 777 Partners, pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni. O știre neașteptată a atras atenția lumii...

Creștere în comerțul auto și moto: Cifra de afaceri a urcat cu 2,4% în primele zece luni ale anului

Creșterea este susținută, în principal, de avansul înregistrat în comerțul cu motociclete, comerțul cu piese și accesorii auto și comerțul cu autovehicule Volumul cifrei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă