17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimariile din nordul Sibiului cauta 10 milioane de euro pentru "Apa Tarnavei...

Primariile din nordul Sibiului cauta 10 milioane de euro pentru „Apa Tarnavei Mari”

Primarii localitatilor din nordul judetului Sibiu cauta o suma de zece milioane de euro pentru un proiect comun de alimentare cu apa a localitatilor pe care le administreaza, o estimare exacta a costurilor finale ale lucrarilor urmand sa fie realizata pana la sfarsitul lunii aprilie. Reprezentanti ai comunelor si oraselor din zona de nord a judetului au infiintat, in urma cu mai multe luni, Asociatia „Apa Tarnavei Mari”, o organizatie non-profit ce are ca scop realizarea tuturor formalitatilor necesare pentru alimentarea cu apa potabila de calitate a localitatilor pe care le reprezinta.
Membrii asociatiei s-au intalnit, la Medias, cu reprezentantii companiei „Apele Romane”, ai Ministerului Mediului si cu specialisti din cadrul Biroului Regional al UE de asistenta pentru obtinerea de fonduri prin intermediul Programului ISPA, cu scopul de a face o evaluare privind fezabilitatea unui asemenea proiect comun si de a stabili un operator unic ce ar urma sa se ocupe de intreaga retea de alimentare. Astfel, societatea „Gospodarie Comunala” SA, a Consiliului Local din municipiul Medias a primit acesta atributiune.
In perioada urmatoare, conducerea firmei va semna un contract de concesiune a serviciilor de alimentare cu apa, canalizare si asistenta tehnica si cu primariile din Dumbraveni, Copsa Mica si Agnita. Prin parafarea acestui document, o parte dintre responsabilitatile locale in activitatea de alimentare cu apa a consumatorilor vor fi delegate societatii publice.
Desemnarea unui operator unic este una dintre conditiile impuse pentru obtinerea finantarii europene. Un raport referitor la obiectivele proiectului, precum si la obstacolele ce stau in fata realizarii acestora, va fi realizat de catre Biroul Regional pentru Asistenta ISPA in perioada urmatoare, dupa care forma finala a investitiei va fi realizata la nivelul asociatiei.
De mai multi ani, reprezentantii comunitatilor din nordul judetului incearca sa gaseasca solutii pentru alimentarea cu apa potabila a populatiei din aceasta zona. Doua solutii sunt avute in vedere, una de alimentare cu apa din barajul de la Zetea (Harghita), ce ar putea fi abandonata din cauza costurilor foarte mari de realizare, si o a doua – solutia agreata in acest moment – de alimentare cu apa dintr-o sursa aflata in Muntii Fagaras, posibil, Lacul Balea.
Astfel, o conducta de aductiune de mare capacitate va fi construita pe un traseu ce va trece prin vecinatatea tuturor localitatilor cuprinse in cadrul Asociatiei „Apa Tarnavei Mari”, iar la aceasta vor fi racordate toate localitatile-membre ale proiectului. Totodata, vor fi construite retele de canalizare si statii de epurare a apelor uzate pentru fiecare localitate in parte, investitia urmand sa fie conforma cu toate normele tehnice si de igiena conform cerintelor Uniunii Europene.

Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă